NA ŠOLTI OTVOREN PRVI MEĐUNARODNI ŠAHOVSKI TURNIR

Uorganizaciji šahovskog kluba “Brda” i Turističke zajednice Općine Šolta 26. lipnja 2017. godine u Domu kulture u Grohotama otvoren je prvi međunarodni šahovski turnir na Šolti.

Na turnir je stiglo preko stotinu natjecatelja iz 21 zemlje svijeta, a turnir su, uz zvuke Lijepe naše, otvorili: načelnik Općine Šolta Nikola Cecić-Karuzić, predsjednik šahovskog kluba “Brda” i predsjednik turnira  Mateo Ivić i glavni sudac na natjecanju Mladen Bratošević.

Turnir će trajati od ponedjeljka do nedjelje, a svi koji odluče doći pogledati natjecanje molimo za tišinu koja je potrebna ovim vrsnim svjetskim šahistima.

UZ ZVUKE “OLINTE” SVEČANO OBILJEŽEN DAN DRŽAVNOSTI

Uz budnice Šoltanskog glazbenog zbora “Olinta” u ranim jutarnjim satima započela je na Šolti proslava Dana državnosti.

Od Maslinice, preko Donjeg, Gornjeg i Srednjeg Sela, Stomorske i Nečujma do groblja u Grohotama, “Olinta” je svakom mjestu poklonila ponosne melodije naših hrvatskih pjesama i pokazali već brojnim turistima kako se voli i štuje svoja zemlja.

Na centralnom križu u Grohotama dužnosnici Općine Šolta položili su vijenac i odali počast svima koji su svoj život dali za neovisnost Republike Hrvatske.

Sretan Dan državnosti želimo svim Šoltankama, Šoltanima i svim građanima Republike Hrvatske.

Gornje Selo svečano proslavilo blagdan svog zaštitnika svetog Ivana Krstitelja

Stoljetna tradicija štuje se prema starim običajima u Gornjem Selu, a u tome sudjeluju svi mještani, i stari i mladi, pod paskom Bratovštine svetog Ivana Krstitelja i glavnog štovatelja tradicije Gornjeg Sela, gospodina Srđana Elezovića.

Pučka fešta organizirana je uz kulturno-umjetnički program šoltanskih udruga pa su brojni mještani i gosti 23. lipnja, užežin svetog Ivana, proveli večer uz naš Šoltanski glazbeni zbor “Olinta”, nekoliko plesova koje su otplesali članovi folklorne sekcije KUD-a”Šolta” uz pratnju mandolinskog orkestra, te ženski zbor “Škojić”.

Nakon programa upriličeno je druženje u organizaciji mještana uz srdele i vino, a uz budno oko šoltanskog DVD-a zapaljen je i tradicionalni oganj ispred kuće Bratovštine svetog Ivana Krstitelja.

Sljedećeg dana  u Crkvi svetog Ivana Krstitelja, na sam blagdan, održana je sveta misa koju je predvodio don Dario Ćorić, župnik iz Kaštel-Novog, a navečer je upriličena i tradicionalna procesija kroz mjesto.

Polaganjem vijenaca obilježen Dan antifašističke borbe

Na otoku Šolti 22.lipnja 2017. godine polaganjem vijenaca na sve spomenike stradalih u NOB-i svečano je obilježen Dan antifašističke borbe.

Na spomeniku u Grohotama vijenac su položili predstavnici Općine Šolta te minutom šutnje odali počast svim Šoltanima koji su sudjelovali u Narodnooslobodilačkoj borbi.

Budnice za Dan državnosti

Šoltanski glazbeni zbor «Olinta»

svojim će svečanim ophodom

i sviranjem budnica po mjestima  

tradicionalno uveličati proslavu

 

DANA DRŽAVNOSTI

 

 

Nedjelja, 25. lipnja 2017. godine

 

Rogač                                07:30 h

Maslinica                            08:15 h

Donje Selo                         08:45 h

Srednje Selo                      09:00 h

Gornje Selo                            09:30 h

Stomorska                         10:00 h

Nečujam                                 10:45 h

 

Grohote -groblje «Dočina»            11:15 h

čelnici Općine Šolta položiti

će vijenac na središnji križ

i odati počast palim

u Domovinskom ratu

Grohote -centar                 11:30 h

 

 

OPĆINA ŠOLTA

„Obavijest fizičkim i pravnim osobama na koje se odnose Odluke o davanju u zakup bez javnog poziva na koje je Ministarstvo poljoprivrede dalo suglasnost“

Obavijest fizičkim i pravnim osobama na koje se odnose Odluke o davanju u zakup bez javnog poziva na koje je Ministarstvo poljoprivrede dalo suglasnost“, kojom se pozivaju da u roku od 30 dana, odnosno u razdoblju od 16. lipnja 2017. do 16. srpnja 2017. podnesu Agenciji za poljoprivredno zemljište, Zagreb, Ulica grada Vukovara 78., zahtjev za sklapanje ugovora o privremenom korištenju sukladno članku 48. stavku 1. Zakona o poljoprivrednom zemljištu ( Narodne novine broj 39/13 i 48/15) i Naputku ministra poljoprivrede za postupanje u primjeni odredbe članka 51. stavka 3. Zakona o poljoprivrednom zemljištu (Narodne novine“, br. 53/17).

http://www.zemljiste.mps.hr/novosti/vijesti/obavijest-fizi%C4%8Dkim-i-pravnim-osobama/