Čuvite započele godinu Božićnim koncertom

Autor:Josipa Begović

 

Čuvite  započele godinu Božićnim koncertom

Na blagdan Sveta tri kralja božićni koncert „Pismu novu sad pivajmo“ priredilo nam je devet kraljica šoltanske klapske pisme-naše Čuvite.

Pri dolasku, prema nazivu koncerta, očekivali smo novu pismu, novi zvuk, a dočekao nas je „povratak“ u neka davna vremena lijepih otočkih običaja-kolendavanja te adventskih i božićnih napjeva. Baš kao i onda, po pričama naših baba i teta, crkvu Sv.Stjepana napunili smo do zadnjeg mjesta, a divno usklađenim  glasovima Čuvite su nam starim, uglavnom šoltanskim napjevima u novim obradama pokazale kako se na Šolti slavilo i veličalo vrijeme adventa i Božića. Da ugođaj bude još veličanstveniji, a taj spoj starog i novog još izraženiji(u glazbenom smislu naravno) u goste su pozvale mladog i talentiranog šoltanskog glazbenika Ivana Prvinića-Pipija koji je izveo nekoliko skladbi na gitari i trubi i zaslužio veliki pljesak ponosnih šoltana.

Program smo s lakoćom pratili pomoću knjižice koja nas je dočekala na klupama. Osmislila ju je Nataša Blagaić koja je i vodila program,  za tisak ju je pripremio pisac Tomislav Beronić, a štampala Welda Begović uz neizostavnu logistiku Općine Šolta. Darko Firizin je koncert zabilježio fotografijama i zvučnim zapisom(https://youtu.be/Av2yxfmzCoQ), a Čuvite u pauzama ugrijao kuhanim vinom, dok nas je svih skupa lijepim riječima ugrijao naš domaćin don Vinko Beus.

PREVELIKA RADOST naziv je zadnjeg napjeva kojega su Čuvite izvele i najbolji opis onoga što je, vjerujem, svatko od nas  te večeri ponio s koncerta kući.

Čuvite i maestro Srećko hvala vam!

Bože i dogodine!

Osvrte domaćina i posjetitelja koncerta po želji Čuvita objavljujemo u cijelosti jer kako kažu pohvale su super ali dobrodošle su i primjedbe koje ih čine još boljima.

Don Vinko Beus-domaćin koncerta:

Zamoljen kao domaćin za osvrt na nastup ženske klape Čuvite (oduvijek sam mislio da je naziv ćuvita, a ne čuvita) prvo bih istaknuo izvrstan dojam, koji me još prati i tjedan dana  poslije, na cjelokupnu atmosferu i koncert koji je odavao dojam izvrsne pripreme i usklađenosti pod umjetničkim vodstvom mo. Srećka Damjanovića.

Dojmljiv je bio i nastup mladog glazbenika Ivana Prvinića na gitari i trubi pojedinačno. Po skromnom mišljenju bih gitaru odabrao kao prvi instrument i uvježbanije skladbe, ali ovo su i prvi počeci te su stanke u pjevanju ugodno ispunjene kratkim gitarskim i trubačkim izvatcima.

Izvrsna ideja je tiskanje listića s programom i kratkim natuknicama o porijeklu i autorstvu skladbi, ali bih volio da je bio ispunjen i stihovima koji u pučkoj crkvenoj glazbi imaju vrijednost molitve (sv. Augustin u IV. st. napisa u svom djelu “Služenja”: ” Tko pjeva, dvostruko moli”) jer mnogi posjetitelji nastupa nisu poznavali riječi pjesama koje imaju svoju duboku vrijednost.

Sam koncert je protekao, u doslovnom i prenesenom značenju u prekrasnom tonu. Neka mi nitko ne zamjeri, ali ovo je nešto daleko najljepše od šoltanske glazbe što sam imao čast i ugodu čuti.Izvrsna mješavina kolendi (čestitarskih pjesama), adventskih, božićnih te marijanskih napjeva koje je bilo upravo nužno izvući iz naftalina i zaborava upravo uslijed “nekorištenja”.

Ženska klapa “Čuvite” je upravo noć Bogojavljenja (Tri kralja) učinila čudesnom. Sjajno usklađeni glasovi Čuvita su u akustičnom prostoru crkve Sv. Stjepana u Grohotama ispunili dušu i donijeli komadić raja na zemlju. To je moj osobni dojam, i ne mogu nikoga isticati posebno nauštrb drugih jer to je upravo klapa – usklađeni glasovi koji čine akord – suzvučje. Istaknuo bih tri pjesme koje su me se posebno dojmile i koje bih volio imati na svojoj glazbenoj listi. To su Kolenda iz Srednjeg Sela te adventski napjev “Pismu novu sad pivajmo” koji je krasan spoj starinskog i novovremenog – jednostavna melodija koja krasi sve stare napjeve te suvremena, a jednostavna harmonija. Posljednju pjesmu koju imam potrebu istaknuti je pučki božićni napjev “Slava u višnji Bogu (U jono vrime godišta)” koju bih slobodno mogao čuti i na radijskim postajama. Kako iz Listića doznajemo, pjevala se u Grohotama prilikom “Blagoslova obitelji u njihovim domovima” (tzv. “Blagoslov kuća”) koja nije izvorno liturgijska pjesma, ali danas je Božić bez te pjesme nezamisliv iako ćemo ovu verziju teško čuti, makar na ovaj način kako nam je to priredila klapa Čuvite dakle oku i uhu ugodno.

Mislim da bi ovakvih događanja trebalo biti češće na našoj prekrasnoj Šolti te s radošću iščekujem njihov prvi nosač zvuka, popularni CD.

Osvrt bih završio čestitanjem porođenja Gospodinovog i nove 2018. godine od Gospodinova utjelovljenja posljednjim recitalom pučke dalmatinske kolendre u obradi pok. Ljube Stipišića Delmate: “Tri ti vrila priko kuće vrila:

Prvi uja, drugi vina,

Treći Božjeg mira.

Sinove ženija, ‘ćeri udava,

Bog ti dava sa svih strana.”

 

Marija Brunsko-akademska glazbenica u mirovini

U punoj crkvi Svetog Stjepana u Grohotama nam je klapa Čuvite uljepšala Božićne blagdane. Akustiku crkve su ispunile složnim ujednačenim pjevanjem. Starinske i autohtone, domišljato obrađene napjeve, sa srcem su otpjevale i predale nama publici. Zasigurno nitko nije ostao ravnodušan. To smo mogli zaključiti i po aplauzu. Ugodno je iznenadio svojim nastupom Prvinić Ivan-gitara i truba.
Kad bih slušala, naročito zatvorenih očiju, harmonski sklad, izjednačenost glasova i lijepo otpjevanih sola, mogla sam uživati. U tome mogu prepoznati ustrajan rad i znanje voditelja gospodina Srećka Damjanovića.Moram pohvaliti Čuvite jer su još uvijek uporne u radu i požrtvovne. Uza sve to moram priznati da me je obuzimala radost, ne samo slušajući kvalitetan koncert, već i činjenica da je iz onoga posijanoga sjemena prije puno godina izrastao plod rada, da se sada i dalje razvija i zrije. U svemu živi mlado srce i iskustvo godina, da daje zrelu interpretaciju. Također mi je drago i vidim, da je drago i Čuvitama zapjevati poneku moju pjesmu ili obradu. Na tome zahvaljujem. Svaka me nova članica obraduje, jer u tome vidim budućnost klape, nove mogućnosti.
Publika ih je velikim pljeskom nagradila i zahvalila na lijepim trenucima. Želim još puno uspjeha. Ponesite opet na krilima glas Šolte priko mora i sa uspjesima se vratite.

 

Antonija Ruić-tajnica ŠGZ Olinta:

„Najmlađi član orkestra nas je oduševio solo nastupima na koncertu klape Čuvite. Drago nam je što je klapa prepoznala potencijal našeg svestranog trubača i pružila mu priliku da pokaže svoj talent na njihovom koncertu.”

Igor Žuvela– predsjednik UHDDR grada Dubrovnika i potpredsjednik zajednice hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata RH:

Supruga i ja proveli smo na Šolti nezaboravnu večer. Ponosan sam što se ovakvim načinom očuvanja tradicije šalje poruka mlađim naraštajima da nismo od jučer na ovim prostorima te da itekako imamo razloga za ponos i nastavak očuvanja svoje tradicije.

Ne znam jesu li Čuvite plaćene, ako nisu trebale bi biti, a ako jesu koliko god da jesu malo je…

 

 

 

 

 

3.dječji Božićni šušur

U petak, 22.12. započeo je treći po redu Dječji Božićni Šušur u organizaciji Udruge Male Čuvitice.
A kako najbolje započet nego šušurom pa su tako Dom kulture ispunila djeca, roditelji, učitelji, tete i svi oni koji su htjeli upiti bar malo dječje radosti pred nadolazeće blagdane. Na dječjoj priredbi sudjelovali su djeca DV Grohote, učenici OŠ Grohote i plesna skupina Malih Čuvitica uz pomoć ŠGZ Olinta koja se pobrinula za razglas. Svi su oni, neki igrokazom, neki plesom ili pjesmom, razvukli osmjehe i zaradili veliki pljesak mnogobrojne publike i dokazali još jednom onu poznatu “Kad se male ruke slože, sve se može, sve se može!”…
A mogli su oni i potrudili su se izraditi i razne ukrase i suvenire koje su prodavali na prodajnoj izložbi, te i tako još nekome uljepšali Božić.
Par dana kasnije u novom prostoru GKMM Grohote organizirali su i božićnu pričaonicu na kojoj im je Gđa Željka Alajbeg pročitala priču o božićnom medvjediću i objasnila važnost bookmarkera u očuvanju knjiga, a koje su kasnije na radionici izrađivali uz pomoć roditelja.

 

Božićni poklon AK “Sulet”, Ženski zbor “Škojić” i “Kuparića put”

Amatersko kazalište “Sulet”, klapa VIS “Kupariča put” i ženska vokalna skupina “Škojić” su već tradicionalno posjetili dom umirovljenika na Zenti i razveselili ih pjesmom i predstavom te im pročitali božićnu čestitku.
24.12.2017. u 19,00 sati i Srednjem selu u crkvi “Blažene djevice Marije” organiziran je božićni koncert vokalne skupine “Škojić” te su u zimskoj hladnoj noći zagrijali srca probrane publike iz čitave Šolte. Njihov aplauz je odzvanjao starom crkvom kao i divni glasovi vokalistica “Škojića”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

BOŽIĆNO PISMO ZA UMIROVLJENIKE NA ZENTI

DOBRA VEČER ZENTA!

DOBRA VEČER DOBRI LJUDI!

TIHA NOOOĆ, SVETA NOOOĆ…. TAKO ZAPOĆINJE JEDNA OD MNOGIH

BOŽIĆNIH PJESAMA.

ALI DO TE NOĆI NIKAD NEMA DOVOLJNO VREMENA ZA KUPIT VELIKE STVARI, KUPIT AUTO, STAN, ZLATA, VELIKE DAROVE ZA DJECU, PUNO HRANE…

JER BOŽIĆ DOLAZI PA TREBA SVEGA PUNO, PUNO…NEKA IMA, KAŽU…

 

KRIVO, SVE JE TO KRIVO…

 

TREBA NAM MALO MIRA U DUŠI, POZDRAV PRIJATELJA, POPITI

ČAŠU VINA, POJEST FRITULU, MALU FRITULU, PUNU MIRISA DJETINJSTVA I SVEGA OKO NJEGA.

BOŽIĆ, TO SMO MI!

NAŠA NADA U BOLJE SUTRA, DOBRA VOLJA,NAŠA VJERA…

PA NAS JE CIJELO VRIJEME NEKO ČUVAO, TU JE, ZAR NE?

 

I NEKA SMO SAMI OVE DANE.

I BRIGA NAS ZA ONE GALAMĐIJE ŠTO SE NA SILU SMIJU, ŠTO ŽIVE NA KREDIT, ŠTO SU IM USTA PUNA BOŽIĆA , PA I NE ZNAJU ŠTO JE TO.

 

 

TO JE MIR U DUŠI!

TO JE OSMIJEH!

TO SU DIVNA SJEĆANJA SA KOJIMA IDEMO LEĆI I SLATKO ZASPEMO!

BOŽIĆ SMO SVI MI ŠTO SE MEĐUSOBNO DARUJEMO.

MI VAMA PJESMU A VI NAMA DIVNE , ISKRENE OSMJEHE I

I NEKE DALEKE ZVJEZDE U OČIMA.

 

ŽELIMO VAS ZAGRLITI VEČERAS  PJESMOM I DA IZMAMIMO

IZ VAS, ONAKO, VESELO: E,PA OVO JE BOŽIĆ!

JER, TRČIMO ZA SUTRA A ZABORAVLJAMO DANAS!

 

PUSTIMO SAD PAMETOVANJE, BRIGE, NEKE LOŠE MISLI,

PA SE OPUSTITE I UŽIVAJTE UZ NAŠ PROGRAM SAMO ZA VAS!

 

SRETAN VAM BOŽIĆ!!!!

 

napisala:   Venera Stojan