Judo klub Pivac osvojio šest medalja na turniru Trofej Marjana

U subotu, 11.11.2017, u sportskoj dvorani  na Gripama je održan judo turnir Trofej Marjana na kojem je nastupilo 252 natjecatelja. Natjecalo se u kategorijama mlađih dječaka i djevojčica te dječaka i djevojčica. Judo klub „Pivac“ je nastupio sa 11 natjecatelja predvođenima trenerom Franom Zečićem. Djeca su nastupila sa srcem, kaže njihov trener, a rezultat nije izostao! Osvojili su ukupno šest medalja – jedno zlato, jedno srebro i četiri bronce!

Ovo je doista sjajan rezultat.  Od ukupno četrnaest klubova iz naše regije, ukupno su zauzeli deseto mjesto. Dok drugi klubovi su nastupali i sa tridesetak članova, naš judo klub je nastupio sa samo jedanaest, no veličanstvenih – 1. razred – Nikola Bezić, Lupo Uskoković, 2.-3. razred Mylo Uskoković, Martin Vrca, Toni Sinovčić, Dominik Bezić, Petar Firizin, do 12. godina Nikol Radić, Maja Firizin i Tonči Cecić te do 14. god. Tea Pipunić.  Bravo!

Sljedeće natjecanje  na kojem planiraju sudjelovati je Božićni turnir. Riječ  je o regionalnom prvenstvu, no kada bi ponovili ovakav rezultat, planiraju ići na državno natjecanje.

Čestitamo i želimo im i na daljnjim natjecanjima puno uspjeha, budući da osim sjajnog rezultata, ima još niz benefita za djecu. Judo je dobar za psihofizički razvoj djece, a kao hrvački sport razvija koordinaciju, snagu i izdržljivost te još ima niz prednosti, što malim Šoltanima puno znači.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

HRVATSKA PLANINARSKA OBILAZNICA obuhvaća i Šoltu

Prije dvadesetak godina Hrvatski planinarski savez tiskao je knjižicu s 154 najviša vrha u Hrvatskoj. Visina vrhova nije bio jedini kriterij koji vrh će biti uključen. Vodilo se računa da budu zastupljeni vrhovi iz svih područja, županija Lijepe naše. Sve se to spojilo u lanac točaka koje obilaze planinari. Udaraju pečate ili se fotografiraju i tako sakupljaju količinu kontrolnih točaka. Nakon određenog, pravilima propisanog  broja vrhova, ostvaruju zaslužene značke: brončanu, srebrenu, zlatnu, posebno priznaje, visoko i najviše priznanje.

Najviši vrh Šolte, Vela Straža visok je 237 metara i nalazi se iznad Gornjeg Sela. Oko 45 minuta laganog hoda udaljen je od odvojka na cesti Gornje Selo – Stomorska. Na kraju asfaltiranog puteljka nalazi se groblje crkve Stomorija ili Gospe u borima. Ujedno najljepše (koliko groblja uopće mogu biti lijepa) otočko groblje. Od groblja desno, južno, vodi kameni puteljak na vrh. Desna strana puta prema gore, omeđena je kamenim figurama koje je isklesala goripojska kiparica Marija Brunsko – Križni put. S vrha se pruža pogled na sve strane svijeta.

Planinari će prepoznati vrhove Biokova, Mosora, Kozjaka, Omiške Dinare, Labišnicu. Uz morsku obalu na sjeveru vidi se Split, Stobreč, Podstrana, Omiš. A zatim slijedi niska otoka: Brač, Hvar, Vis, Svetac, Drvenik i Čiovo. Sve povezano modro zelenim prostranstvom Jadranskog mora.

Do danas je prodano oko dvanaest tisuća knjižica HPO-a. Do sada je podijeljeno je oko 1200 značaka i za pretpostaviti je da će još tisuće planinara doći obići šoltanski najviši vrh i utisnuti žig. Vela Straža je u 16-om području Obilaznice, JADRANSKI OTOCI  – južni dio KT 4.

Obzirom da je tabla na odvojku puta sa ceste koja pokazuje pravac prema vrhu, davno otpala Komisija za planinarske putove HPS-a je napravila novu. Ovih dana na Šoltu ju je donio instruktor – markacist Boris Bjedov. Uz pomoć Gordane Burice, voditelja – markacista tabla je postavljena na odgovarajuće mjesto. Osim što služi svojoj svrsi, pokazatelj je i da na našem malom otoku žive markacisti koji vode računa o spomenutom vrhu i oznakama. Prošle jeseni markacistički dvojac osvježio je marke do vrha. Ujedno razmišljaju kako bi se na otoku moglo napraviti i više.

Naravno, uz pomoć drugih ljubitelja prirode.

 

Napisala: Gordana Burica

Mjesec hrvatske knjige 2017.

U suradnji GKMM Knjižnice Grohote i OŠ Grohote osmišljen je i realiziran program MHK. Tema ovogodišnje manifestacije bila je enciklopedistika, te je tim povodom u prostoru OŠ Grohote bila postavljena izložba dječjih enciklopedija iz fondova narodne i školske knjižnice. Uoči nacionalnog dana čitanja (23. listopada) organizirane su radionice Kako napisati kratku priču za učenike 5. i 7. te 6. i 8. razreda. Slijedom edukativnih, poticajnih i inspirativnih radionica nastale su zanimljive priče koje su učenici predstavili 23. listopada na radionici Danas čitam svoju priču.

Povodom Dana hrvatskih knjižnica za učenike 1. i 2., te 3. i 4. razreda organizirane su radionice Dječja enciklopedija – odgovori na pitanja. Koristeći izloženu građu obiju knjižnica učenici su upoznati s vrstama enciklopedija, njihovim konceptom i načinom korištenja.

Istom prigodom izvučen je dobitnik kviza za poticanje poznavanja otočne povijesti, kulture i jezika Boduli i škoj – ka lupar i škrapa. Vrijednu nagradu, monografiju Otok Šolta,  osvojila je Anita Galić. Dobitnica nagrade za sudjelovanje na nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Čitanje ne dolazi u pitanje je Izabella Cecić. Sponzor nagrada je Općina Šolta.

Edukativni posjet djece Dječjeg vrtića Grohote Knjižnici Grohote nastavljen je pričaonicom u mjesnom parku Đardin i završio, naravno, igrom.

Blagdan svih svetih

Dana 01. studenog 2017., na blagdan Svih svetih u šoltanskim mjestima svečanom misom i procesijom prigodno obilježen dan kada se prisjećamo voljenih koji više nisu s nama.

U Crkvi svetog Stjepana u Grohotama  župnik don Vinko Beus je održao misu.

Po završetku mise na starom groblju je uz zvukove posmrtnog marša naše Olinte don Vinko Beus blagoslovio duše preminulih, a potom je povorka uz pjesmu pučkog zbora crkve sv. Stjepana krenula prema novom groblju u Dočinama.

Pred centralnim križem na novom groblju uz blagoslov svećenika za duše i sjećanje na naše preminule, čelnici Općine Šolta položili su vijenac.

Zvucima vječne tišine pridružili su se zvuci prigodne glazbe koju je s ljubavlju u znak sjećanja zasvirao ŠGZ „Olinta“.

LASTAVICE U BRATSKOJ KUĆI

Lastavice viđamo sve rjeđe, zar ne?

Jednu papirnatu, u svojoj zbirci kratkih priča darovala nam je u subotu, 28. listopada Grohoćanka GORDANA BURICA.·

Predstavljanje knjige upriličeno je u Galeriji Bratske kuće. Ono je ujedno doprinos Kulturno informativnog centra Općine Šolta Mjesecu hrvatske knjige. I to u godini proglašenja šoltanske čakavštine nematerijalnim dobrom Republike Hrvatske.

To je ujedno i 117. naslov u knjižnici Suvremena proza Naklade Bošković iz Splita.

Knjiga je autoričina druga  zbirka  kratkih priča, simboličkog naslova OTOK LASTAVICA.
Posvećena je “jednom dječaku koji je beskrajno volio šoltansku uvalu Velu luku (Zaglav)” i donosi trideset i dvije životne priče i jedan igrokaz u kojima Gordana otkriva raznolikost osjećaja, misli i raspoloženja te sjećanja na vremena kojih više nema i koja su otišla u nepovrat, ostavljajući nam kroniku šoltanskog prošlog vremena i običaja. Mnogi će se Šoltani i Šoltanke u njima prisjetiti svog djetinjstva i mladosti. Kratkim dijalozima Gordana postiže živost radnje, napetost i dojmljivost. Priče su njezin doprinos šoltanskoj baštini i imaju etnografsku vrijednost – piše u pogovoru profesorica Mirjana Stanić.

Knjigu je predstavila urednica  Mirjana Stanić. Nekoliko kratkih priča pročitali su autoričini  kolege iz Amaterskog kazališta Sulet. Muzička pratnja bili su Boris i Denis na usnoj harmonici i gitarama. Za kolače su se  pobrinule Gordanine prijateljice  Rusmarinke.

Ispunjeni prostor Galerije, u čarobnu jesensku večer, odisao je duhom prošlih otočkih vremena i sadašnjih, ne tko idiličnih dana. Pedesetak  posjetitelja opustilo se uz kratke tekstove satkane od emocija, sjećanja. Izrečenih  na čakavštini i na književnom jeziku.

U nadahnutom govoru autorica je naglasila  neke momente iz svog života i pisanja. I zahvalila Općini Šolta na financiranju tiskanja knjige. Tim više što Zbirka ulazi u fondus nove šoltanske knjižnice. Kao jedno od rijetkih djela šoltanskih autora.

 

Napisala: Gordana Burica

Sjećanje na Vesnu

  1. listopada prije sedam godina Šolta se oprostila uz pjesmu od velike hrvatske pjesnikinje Vesne Parun. Posljednje počivalište našla je baš na našem otoku koji je jedan od otoka njenog djetinjstva.

Njena majka Antica Andreis Mateljan je bila rodom šoltanka, a pjesnikinja počiva blizu groba svog djeda, na starom groblju u Grohotama.

  1. listopada i ove godine smo se prisjetili velike pjesnikinje koja nas napustila zauvijek tada, prije sedam godina u osamdeset osmoj, jedne maglovite zore. Baš zore su značajan motiv njenog pjeništva, a te zore je i otišla na neko bolje mjesto, sama baš kao što je i sama živjela, prkoseći usudu, a posvetivši ipak brojne ode životu samom, himnički i zaneseno, kako to samo najveći pjesnici znaju.

Okupljeni su uz čitanje njenih pjesama, odali joj počast i oživjeli sjećanje na nju, intimno i tiho.

Čitali  su pjesme učenici OŠ „Grohote“, a načelnik je uz nekoliko prigodnih i toplih riječi položio cvijeće u znak sjećanja, na posljednje počivalište uistinu velike žene i pjesnikinje.

Maslinica odabrana za destinaciju godine!

U sklopu tradicionalne turističke manifestacije Dani hrvatskog turizma, sinoć je u Malom Lošinju dodijeljen prvi dio nagrada Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore u kategorijama za destinacije godine, atrakcije godine, nagrade poslovnom sektoru te ljude u turizmu.

Povodom svečanog otvorenja ministar Gari Capelli je istaknuo kako su baš Dani hrvatskog turizma pravo mjesto za osvrtanje na dosadašnje rezultate, razmjenu iskustava i razgovor o novim idejama i trendovima u svijetu turizma te  kako je za Hrvatsku, kao jednu od najpopularnijih svjetskih destinacija, važno da se kontinuirano unaprjeđuje.

A kao dio baš te, jedne od najpopularnijih svjetskih destinacija, imamo i mi svoju zvijezdu, autentičnu prekrasnu destinaciju.

Naime, u kategoriji Destinacija godine – Autentična primorska destinacija „malo misto“ bili su nominirani Sali (Dugi otok), Postira (Brač) i naša Maslinica.

Pobjednik u kategoriji za autentičnu primorsku destinaciju „malo misto“ je Maslinica.

Nagradu je sinoć u  Malom Lošinju ponosno preuzela direktorica Turističke zajednice Općine Šolta, Zorana Kaštelanac, a nagradu su uručili direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić i državni tajnik Ministarstva turizma Tonći Glavina.

Trud se isplatio te možemo biti sretni i ponosni – Maslinica je doista zasluženo odnijela pobjedu u svojoj kategoriji!

Ovo je veliko i važno priznanje za naše prelipo malo autentično misto i sve koji su tome dali svoj doprinos.