Željka Alajbeg, GKMM Knjižnica Grohote

 

U okviru 28. Marulićevih dana održana je 20. pjesnička manifestacija Ča-more-judi. U organizaciji OŠ Grohote, u suradnji s GKMM Knjižnicom Grohote i HNK Split, 20. godinu zaredom Marulu u čast poje riči čakavske.

Nastala s ciljem njegovanja i očuvanja čakavice okuplja učenike Splitsko-dalmatinske županije čiji se radovi objavljuju u prigodnom zborniku. Tradicionalno polaganje vijenca na kuću u kojoj je boravio otac hrvatske književnosti u Nečujmu popraćeno je prigodnim govorima ravnateljice OŠ Grohote i predsjednice organizacijskog odbora Mirele Mijić, intedanta HNK Split Gorana Golovka, predstavnika Općine Šolte Željka Zlendića, te bivšeg ravnatelja Ivana Tokića. U programu, koji se održavao na brodu Polaris, sudjelovalo je 10 učenika izabranih na natječaju. Članovi izbornog povjerenstva književnica i suradnica Dunja Kalilić, dugogodišnji prijatelj smotre Vedran Matošić i dramaturginja, teatrologinja, književna kritičarka Mira Muhoberac odabrali su 3 najuspješnijih:

  1. mjesto Nikolina Bogdanić, OŠ Petra Hektorovića, Stari Grad, za pjesmu Peškarija

Mentor: Leana Fredotović

  1. mjesto Luka Emanuel Vidović, OŠ Vis, Vis, za pjesmu Paršurate

Mentor: Iva Živković

 

  1. mjesto Mia Martinić, OŠ don Lovre Katića, Solin, za pjesmu Da ni jubavi ne bi svita bilo

Mentor: Ana Bašić.

 

U programu koji je pjesmom uveličala Klapa Maestral iz OŠ Visoka, iz Splita, sudjelovala je dobitnica 3. nagrade na ovogodišnjem Dječjem Pričiginu Karla Bojić s pričom Strani jezici tFolklorna skupina Mali zbor OŠ Grohote.

Ravnateljica OŠ Grohote Mirela Mijić zahvalila je svim mentorima, školama i organizacijskim suradnicima na dugogodišnjoj suradnji i nastojanju u očuvanju čakavice, te uručila prigodne zahvalnice i plakete pokroviteljima i donatorima: Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Splitsko-dalmatinskoj županiji, Hrvatskom narodnom kazalištu Split, Općini Šolta te stalnom suradniku GKMM Knjižnici Grohote.

Svečanost značajnog jubileja i predivno druženje nastavljeno je posjetom ribnjaka u Tvrdlju Petra Hektorovića u Starom Gradu.