Manifestacija Noć kazališta, pokrenuta u Naradonom sveučilištu Dubrava, doživjela je 2017. svoje deveto ostvarenje zaredom 25.11.2017., u subotu.

Pridružilo im se 80-tak kazališnih ustanova iz cijele Hrvatske i jedan otok, Šolta, jedini srednjodalmatinski otok. Amatersko kazalište Sulet organiziralo je 5. godinu Noć kazališta u Domu kulture Grohote. Izveli su prizor iz nove komedije Privaranti Tonča Surjana iz Vele Luke koji je dozvolio da se s veloluškog prevede na šoltansku čakavicu.

Gostujuće kazalište ovogodišnje šoltanske Noći bilo je Amatersko kazalište Moreta iz Kaštel Starog koje je uspješno izvelo komediju Ona krajica autorice Marije Meri Bradarić koja je i režirala svoju komediju.

Komedija je prikaz jedne obitelji tijekom jednog dana. Glavni lik je Luce, Lily Olga Vladić, koja je uzorna majka i supruga svom patrijahalno odgojenom mužu (Ante Pensa). Razumije odrastanje i probleme svoje djece. Strpljivo ih i mudro usmjerava na pravi put. Njeguje dementnu i zločestu svekrvu bez ljutnje, čak s dozom humora opravdava neumjesne primjedbe zajedljive starice. Ta velika i mudra žena, jaka duha, svjesna je da drži sva četiri kantuna kuće, nakon neprospavane noći, šaljivim tonom odgovara da je spavala „ka krajica“. Nije klonula od umora i problema, već prkosno ustaje i kaže: „Ne daj se, Luce, žena si! Stavi samar na se ka krajica krunu i duraj cili dan!“ Durala je cili dan, ali je sutradan zamijenila uloge sa svojim mužem. Umjesto njega ona je išla u polje, a on je ostao kod kuće. Konačno shvaća koliko je njena uloga u kući važna i kako je nezamjenjiva. Publiku su uz Lucu nasmijali do suza baba Tomažina (Marina Kuzmanić) i dida Vicenco (Marko Gotovac).

Cilj ove večeri je popularizacija kazališne umjetnosti na svim izvedbenim razinama i za sve dobne skupine. Zamišljena je kao kulturno- zabavna večer u kojoj se druže gledatelji s glumcima. AK Sulet i AK Moreta su se družili sa šoltanskim gledateljima, počastili ih s krafnama i sokovima u stanci od petnaestak minuta za vrijeme koje se moglo pogledati i izložbu Udruge Male ćuvitice koja se i ove godine pridružila AK Sulet.

Stotinjak gledatelja, ljubitelja kazališta, nasmijalo se, zabavilo i družilo te burnim pljeskom nagradilo izvođače ovogodišnje Noći.

 

Mirjana Stanić