Lastavice viđamo sve rjeđe, zar ne?

Jednu papirnatu, u svojoj zbirci kratkih priča darovala nam je u subotu, 28. listopada Grohoćanka GORDANA BURICA.·

Predstavljanje knjige upriličeno je u Galeriji Bratske kuće. Ono je ujedno doprinos Kulturno informativnog centra Općine Šolta Mjesecu hrvatske knjige. I to u godini proglašenja šoltanske čakavštine nematerijalnim dobrom Republike Hrvatske.

To je ujedno i 117. naslov u knjižnici Suvremena proza Naklade Bošković iz Splita.

Knjiga je autoričina druga  zbirka  kratkih priča, simboličkog naslova OTOK LASTAVICA.
Posvećena je “jednom dječaku koji je beskrajno volio šoltansku uvalu Velu luku (Zaglav)” i donosi trideset i dvije životne priče i jedan igrokaz u kojima Gordana otkriva raznolikost osjećaja, misli i raspoloženja te sjećanja na vremena kojih više nema i koja su otišla u nepovrat, ostavljajući nam kroniku šoltanskog prošlog vremena i običaja. Mnogi će se Šoltani i Šoltanke u njima prisjetiti svog djetinjstva i mladosti. Kratkim dijalozima Gordana postiže živost radnje, napetost i dojmljivost. Priče su njezin doprinos šoltanskoj baštini i imaju etnografsku vrijednost – piše u pogovoru profesorica Mirjana Stanić.

Knjigu je predstavila urednica  Mirjana Stanić. Nekoliko kratkih priča pročitali su autoričini  kolege iz Amaterskog kazališta Sulet. Muzička pratnja bili su Boris i Denis na usnoj harmonici i gitarama. Za kolače su se  pobrinule Gordanine prijateljice  Rusmarinke.

Ispunjeni prostor Galerije, u čarobnu jesensku večer, odisao je duhom prošlih otočkih vremena i sadašnjih, ne tko idiličnih dana. Pedesetak  posjetitelja opustilo se uz kratke tekstove satkane od emocija, sjećanja. Izrečenih  na čakavštini i na književnom jeziku.

U nadahnutom govoru autorica je naglasila  neke momente iz svog života i pisanja. I zahvalila Općini Šolta na financiranju tiskanja knjige. Tim više što Zbirka ulazi u fondus nove šoltanske knjižnice. Kao jedno od rijetkih djela šoltanskih autora.

 

Napisala: Gordana Burica