U utorak 07. 08. 2018. godine u 20:30h u galeriji Bratske kuće u Grohotama otvorena je izložba slika “Hlebinske naivne umjetnosti”. Na izložbi je sudjelovalo 25 hlebinskih slikara i kipara naive, koji su ujedno članovi Udruge Hlebinskih slikara i kipara naive.  Otvaranje izložbe počelo je klapskom pjesmom koju je otpjevala nekadašnja šoltanska klapa Donjaci – Martinci, uz pridružene članove Visa Kuparića Put,  a koji su se za ovu prigodu ponovno okupili.  Gospodin Zlatko Kolarek i gospodin Stjepan Pongrac  kao autori izložbe, i kao predsjednik i podpredsjednik Udruge Hlebinskih slikara i kipara naive, prisutnim posjetiteljima su ljubazno,  i do u detalje objasnili sve o  tehnici slikanja  na staklu. Na kraju su se zahvalili domaćinima za lijepo gostoprimstvo i izrazili želju da bi i oni rado ugostili svoje prijatelje sa Šolte u Hlebinama. Nakon toga načelnik općine Šolta gospodin Nikola Cecić Karuzić i službeno je proglasio izložbu otvorenom.

Do nastanka ove izložbe došlo je suradnjom Turističke zajednice  Šolta, Općine Šolta, Likovne udruge Eugen Buktenica Đenko , Udruge Hlebinskih slikara i kipara naive , Općine Hlebine i Koprivničko-križevačke županije, a sve u organizacji “Šoltanskog kulturnog ljeta”.

Ova zložba je nastala prije svega kao izraz velike želje pokojnog Eugena Buktenice Đenka da ovdje na Šolti ugosti svoje prijatelje i kolege iz Hlebina. Na žalost za njegova života ta mu se želja nije ispunila. Na sreću njegov naslijednik na Šolti Vicko Buktenica imao je sluha za Đenkovu želju, i uz dosta truda i napora ispuno je želju pokojnom Eugenu.

Izložba Hlebinske naivne umjetnosti biti će otvorena svakim  danom od 09-11 i od 18- 21h, do utorka 14. srpnja.

Svi posjetitelji izložbe mogu se poslužiti prigodnim katalozima  “Udruga hlebinskih slikara i kipara naive”, u kojima se mogu više informirati o ovoj izložb i.

Tijekom cjelovečernjeg druženja uz osvježavajuće piće i kolače posjetitelji su imali priliku poslušati mali koncert na flauti i jednu opernu ariju “Mala Florami”. U tako ugodnoj atmosferi nikome se nije išlo doma, pa se druženje nastavilo do kasno u noć. (Ružica Bavčević)