Kako je dobro poznato, šoltanski su čakavski govori prošle godine postali kulturnim dobrom Republike Hrvatske te se sada nalaze na Listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara. To je uistinu velika čast za naš otok, ali i zadatak da se svi zajedno potrudimo u njegovanju i očuvanju naše šoltanske čakavštine. Tijekom ovoga ljeta po prvi će se put održati manifestacija „Dopala nas Šolta“, gdje će u središtu biti šoltanska domaća riječ.

Kako će ta manifestacija biti slojevita, tj. protkana s više različitih cjelina, ovim se putem pozivaju domaći autori koji pišu na šoltanskim čakavskim mjesnim govorima, odnosno na svojim rodnim govorima.

Svi zainteresirani autori, koji bi željeli sudjelovati u programu šoltanske čakavske riječi, trebaju poslati sljedeće:

– ili do 3 svoje pjesme napisane šoltanskom čakavštinom raznorodne tematike

– ili do 3 svoje kraće pričice napisane šoltanskom čakavštinom raznorodne tematike

– ili zajedno do 3 pjesme/kraće pričice napisane šoltanskom čakavštinom raznorodne tematike

Lijepo se mole svi zainteresirani da se u pisanju pripazi na jezik, tj. da pisani tekstovi odražavaju pravi domaći govor.

Stručno će tročlano povjerenstvo probrati tekstove te zasebno kontaktirati autore.

Svi se tekstovi šalju na adresu e-pošte: cakavstina.otoka.solte@gmail.com

Tekstovi je moguće poslati najkasnije do 10. srpnja 2018. godine.

Neka nam je naša domaća riječ ispred svega jer kroz nju prenosimo i običaje, i tradiciju, i kulturu, i ona je dijelom nas i našega identiteta!

Radujemo se dobroj suradnji!

Manifestacija će se održati 30. srpnja u sklopu Kulturnog ljeta u dvoru Bratske kuće. Zahvaljujemo unaprijed na vašem odazivu i veselimo se vašem dolasku.

Kulturno-informativni centar otoka Šolte