Proslava “DANA POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI” na Otoku Šolti, započeo je ujutro u 9 sati i trideset minuta, svečanom Svetom Misom, u crkvi svetog Stjepana u Grohotama, za sve poginule i stradale Hrvatske Branitelje. Svetoj misi prisustvovali su predstavnici lokalne vlasti na Šolti: načelnik Općine Šolta gospodin Nikola Cecić Karuzić, predsjednik općinskog vijeća gospodin Ante Ruić i viječnici gospodin Vicko Kaštelanac i gospodin Boris Gabela. Misno slavlje predvodio je Don Josip Mužić, profesor na Katoličkom Bogoslovnom fakultetu u Splitu. Sveta Misa počela je starom Gospinom pjesmom “Zdravo zvizdo mora”, u izvedbi zbora svetog Stjepana iz Grohota. U propovijedi don Josip je ukazao važnost Domovinskog rata i žrtve koju su Hrvatski branitelji podnijeli kako bismo imali slobodnu i neovisnu državu Republiku Hrvatsku. Također je spomenio važnost vjere u ovim sadašnjim okolnostima kada mnogi iseljavaju iz Hrvatske, da ne smijemo upasti u depresiju koju nam mnogi plasiraju, već da trebamo ostati ovdje svoji na svome. Sveta misa završila je pjesmom “Rajska Djevo”. Nakon svete Mise ispred crkve, ispred “Spomen ploče Hrvatskih Branitelja”, izmoljeno je odriješenje grijeha svim poginulim Hrvatskim braniteljima, položeno cvijeće i upaljene svijeće, te minutom šutnje odana počast svim poginulim i stradalim Hrvatskim braniteljima.
Na ovaj dan župa svetog Stjepana u Grohotama također slavi dan svoga zaštitnika svetog Stjepana i blagdan Gospe Snježne.
Proslava “DANA POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI”, na Šolti nastavlja se prigodnim programom pod nazivom “Šoltanski šušur”. U programu će sudjelovati Kulturno-umjetničko društvo Šolta i muška klapa Iskon.            (Ružica Bavčević)