Uz veliki trud Otočnog sabora i radne skupine koja sudjeluje u izradi novog Zakona o otocima – u kojoj je jedan od članova i načelnik Općine Šolta kao predstavnik Udruge općina RH- obavještavamo vas da je Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na povlašteni prijevoz na linijama javnom pomorskim prijevozu (NN 41/17), objavljen u Narodnim Novinama 27.04.2017, sukladno čl. 28, stavku 1. stupio na snagu 05.05.2017.

Sukladno članku 9., stavku 3, umirovljenici i osobe starije od 65 godina koje imaju prebivalište na otocima druge skupine sukladno Zakonu o otocima (svi otoci koji nisu razvrstani u prvu skupinu i poluotok Pelješac) ostvaruju pravo na jedno besplatno polazno-povratno putovanje dnevno na svim linijama koje povezuju otoke s kopnom i otoke međusobno uključujući i na linijama i relacijama navedenim u Prilogu 1. Pravilnika, a koje se primjenjuju na njihov otok prebivališta, i to na zbirni broj dnevnih polazno-povratnih putovanja na mjesečnoj razini, ovisno o broju dana u mjesecu.

Navedeno znači da umirovljenici i osobe starije od 65 godina sa „razvijenih“ otoka imaju pravo na jedno besplatno polazno – povratno putovanje dnevno na svim linijama (uključujući i brzobrodske), dok su do sada pravo na besplatno putovanje ostvarivali isključivo na trajektnim i brodskim linijama.
To znači da će naši umirovljenici i stariji od 65 godina, osim trajektom moći besplatno putovati i katamaranskom linijom.