Prije dvadesetak godina Hrvatski planinarski savez tiskao je knjižicu s 154 najviša vrha u Hrvatskoj. Visina vrhova nije bio jedini kriterij koji vrh će biti uključen. Vodilo se računa da budu zastupljeni vrhovi iz svih područja, županija Lijepe naše. Sve se to spojilo u lanac točaka koje obilaze planinari. Udaraju pečate ili se fotografiraju i tako sakupljaju količinu kontrolnih točaka. Nakon određenog, pravilima propisanog  broja vrhova, ostvaruju zaslužene značke: brončanu, srebrenu, zlatnu, posebno priznaje, visoko i najviše priznanje.

Najviši vrh Šolte, Vela Straža visok je 237 metara i nalazi se iznad Gornjeg Sela. Oko 45 minuta laganog hoda udaljen je od odvojka na cesti Gornje Selo – Stomorska. Na kraju asfaltiranog puteljka nalazi se groblje crkve Stomorija ili Gospe u borima. Ujedno najljepše (koliko groblja uopće mogu biti lijepa) otočko groblje. Od groblja desno, južno, vodi kameni puteljak na vrh. Desna strana puta prema gore, omeđena je kamenim figurama koje je isklesala goripojska kiparica Marija Brunsko – Križni put. S vrha se pruža pogled na sve strane svijeta.

Planinari će prepoznati vrhove Biokova, Mosora, Kozjaka, Omiške Dinare, Labišnicu. Uz morsku obalu na sjeveru vidi se Split, Stobreč, Podstrana, Omiš. A zatim slijedi niska otoka: Brač, Hvar, Vis, Svetac, Drvenik i Čiovo. Sve povezano modro zelenim prostranstvom Jadranskog mora.

Do danas je prodano oko dvanaest tisuća knjižica HPO-a. Do sada je podijeljeno je oko 1200 značaka i za pretpostaviti je da će još tisuće planinara doći obići šoltanski najviši vrh i utisnuti žig. Vela Straža je u 16-om području Obilaznice, JADRANSKI OTOCI  – južni dio KT 4.

Obzirom da je tabla na odvojku puta sa ceste koja pokazuje pravac prema vrhu, davno otpala Komisija za planinarske putove HPS-a je napravila novu. Ovih dana na Šoltu ju je donio instruktor – markacist Boris Bjedov. Uz pomoć Gordane Burice, voditelja – markacista tabla je postavljena na odgovarajuće mjesto. Osim što služi svojoj svrsi, pokazatelj je i da na našem malom otoku žive markacisti koji vode računa o spomenutom vrhu i oznakama. Prošle jeseni markacistički dvojac osvježio je marke do vrha. Ujedno razmišljaju kako bi se na otoku moglo napraviti i više.

Naravno, uz pomoć drugih ljubitelja prirode.

 

Napisala: Gordana Burica