13. susret klapa u Donjem Selu.


Gornji put u Donjem Selu, bio je prepun zaljubljenika u klapsku pjesmu 10. kolovoza. Pjesmom naše drage Klape Čuvite otvoren je 13. susret klapa. Izvele su svoju skladbu, dalmatinsku, univerzalno blisku svakom od nas „Lipi bore“ te obradu Oliverove pjesme „A vitar puše“ koja je ujedno i bila najava za njihov koncert u nedjelju 18. kolovoza posvećenu Oliverovom opusu.

Iako se Šolta i Brač se uvijek nešto natječu - Bračani su potegli Mrduju ove godine, drugu subotu se zatreslo u Splitskim vratima, Šoltani kažu da su pokušali potegnut Mrduju nazad... Ove godine je tako, sljedeće ćemo vidjeti što će biti. Nego, isto su nam dragi Bračani, pa je u goste stigla klapa Turanj! Zapravo Brač su mudro zamijenili Šoltom, kako tada, tako i u pjesmi, nastupili su s pjesmama „Žižula“ i „U srcu mi Šolta sniva“ koje su napisali Petar Picukarić i Duško Šarac.

Klapa Timbar, također s Brača, gostovala je s obradama narodnih pjesama „Kraj mora se šetala curica“ i „Projden kroz pasike“.

U nizu klapa s otoka, vrlo draga šoltanskoj publici je i klapa Mindula iz Okruga Gonjeg koja je zapjevala „Rumen đule“ – tradicionalnu pjesmu u obradi Ante Barbača te „Ne karaj me mamo mila“ – narodnu pjesmu koju je obradio Dinko Fio.

Ženska klapa „Đeloze“, koja broji 10 članica uvijek raspoloženih za pjesmu i za veselo društvo, dosad je nastupala na nekoliko klapskih smotri i s veseljem iščekuju nova druženja te su tako na Šolti se našle na pravom mjestu.

Nastupile su sa dvjema narodnim pjesmama, „U subotu navečer“ u obradi Mihe Demovića i „Šetala se Jelica i Ive“ u obradi Ivice Frlete.

Pod vodstvom Zdeslava Kožula, koji je i voditelj klape Đeloze, nastupila je muška klapa Spalatos iz Splita. On je i član klape Spalatos te autor obradi pjesama s kojima je ova simpatična klapa nastupila te osvojila dolivašku publiku – „Ako te pitaju“ i „Lipoto moja“.

Mješovita klapa Koštil iz Pupnata na Korčuli otpjevala je pjesmu „I sve dok dišen“ Harija Rončevića u obradi svog voditelja, Ive Batistića te „Meni fali ruka muška“ autora Dušana Šarca, za koju je stihove napisao Pero Picukarić i zaslužila veliki spontani pljesak publike svojom izvedbom.

Nije lako promijeniti brod, čak i dva za doći s Korčule na Šoltu, ali ljubav je velika motivacija. Tom motivacijom vođeni, ali i pozivom uporne i simpatične gđe Fanike Žuvić, koja je uzela mjeru gotovo svim klapama te po tom recepu i započela organizaciju ovih dolivaških susreta, doplovili su Korčulani, klapa Sveta Cecilija, koja je otpjevala dvije narodne pjesme u obradi Velebita Veršića „Poći ću na more“ i „Čija je divojka“. Njima je to bilo samo zagrijavanje, budući da su nastupili među mnogobrojnom publikom, koju su zabavili i iza službenog dijela programa.

I pupoljak ovog susreta, mlada klapa Euterpa iz Zagreba, očarala je svih izvedbom pjesme Roka Radovana „Ma da se i svit obori“. Otpjevale su još i narodnu pjesmu „Primorkinja konja jaše“ u obradi Krešimira Magdića.

 Ovogodišnji Susret klapa zatvorila je pjesmom svima dobro znane, klapa Rebatajica. Okupili su se i oni po iskušanom tradicionalnom dalmatinskom receptu, u jednoj konobi u Stobreču di je bila jedna teča, osam entuzijasta koji vole pismu i druženje, malo zafrkancije, puno ljubavi i evo već 12 godina skladno djeluju, a njihova pjesma „rebatije“ mnogim manifestacijama i pozornicama.

Kako nam je šjor Vice Blagaić rekao u telefonskom razgovoru za najavu: „Pivat ćemo sve šta neće drugi“ i pivali su te su nakon „Di je nestalo ča“, na bis otpjevali još jednu pjesmu za pozdraviti razdraganu publiku.

Program je vodila Karla Vuletić.

Tako je u dobrom raspoloženju i pjesmi te zajedničkom druženju završio 13. susret klapa u Donjem Selu.

Donjaci vole druženje, pjesmu te zajedničkim snagama čuda rade i drže ovaj susret živim evo već pola drugog desetljeća uz potporu Općine Šolta i Turističke zajednice. Ovom prilikom zahvaljujemo se i dobrom duhu svih manifestacija, KP „Basilija“, čiji djelatnici bez obzira na vrijeme i priliku pomognu u realizaciji.

Donje Selo duh zajedništva i druženja širi svojim otokom. Zahvaljujemo se ovom prilikom i svim klapama na dolasku i lipoj pismi. Vidimo se dogodine!
  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.