22. Smotra povijesnih i građanskih plesova i starogradskih pjesama Hrvatske


U Đakovu je u subotu 23. studenog održana 22. Smotra povijesnih i građanskih plesova i starogradskih pjesama Hrvatske, a tijekom dvosatnog programa nastupilo je dvanaest plesnih udruga, kulturno-umjetničkih društava, folklornih ansambala te pjevačkih skupina od Iloka do otoka Šolte.

Smotru su organizirali Savez KUD-ova grada Đakova, Turistička zajednica grada Đakova i KUD Sklad.

Smotru je otvorio đakovački gradonačelnik Marin Mandarić, rekavši kako će Grad Đakovo uvijek podržavati ovakve projekte. Dodao je kako ova smotra progovara o građanskom Đakovu. Sudionike Smotre pozdravio je i predsjednik Saveza KUD-ova grada Đakova Tomislav Vuković.

Bio je to dvosatni vremeplov plesnim korakom, glazbom, pjesmom i odjećom kroz povijest Hrvatske, sežući u vrijeme hrvatskih plemenitaša i dvorskih balova.

Prikazani su plesovi i pjesme građanske Hrvatske, a pjevane su i starogradske pjesme koje se rado izvode i danas. 

Klapa Čuvite je svojim prekrasnim vokalima otpjevala note kojima je dovela šoltanske zvuke u Đakovo – kompoziciju preminulog maestra Ante Škoke za koju je tekst napisla Nataša Blagaić “Kraj prve ljubavi” te obrade narodnih pjesama otoka Šolte “Prid oltaron” i “Na studenac”.

Na pozornici Hrvatskog doma izvođene su polke, hrvatsko kolo, valceri, plesovi iz sredine 19. stoljeća i drugi. KUD Šolta je zabljesnuo izvodivši isključivo šoltanske plesove.

U povijesti KUD-a Šolta upisana je ovim sudjelovanjem još jedna velika smotra.

KUD Šolta je u povijesti društva sudjelovao na mnogim većim smotrama dljem zemlje, no ostala je poneka na kojoj i nisu te koristimo ovu priliku kako bismo istaknuli da su ovom prilikom dobili poziv za sudjelovanje na Đakovačkim vezovima, najvećem hrvatskom tradicionalnom festivalu, simbolu očuvanja tradicijske baštine, koji svake godine okupi na desetke tisuća sudionika.

Šoltanski sudionici ove prekrasne smotre posjetili su Vukovar te u ovim posebnim danima sjećanja zapalili svijeće posjetivši memorijalna mjesta. Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, kao i đakovački gradonačelnik Marin Mandarić, primili su ih u svojim gradskim vijećnicama uz prigodno druženje, a Šoltani su im zahvalili svojom pjesmom.  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.