24. susret Ča-more-judi održan u GrohotamaSvake godine u mjesecu travnju u sklopu Marulićevih dana, a s ciljem očuvanja stvaralaštva na čakavskom narječju svoje radove predstave  najuspješniji mladi stvaraoci, a prema ocjenjivačkom sudu. Tri najuspješnija pjesnička ostvarenja bivaju nagrađena, dok su svi ostali radovi učenika osnovnih škola iz cijele županije, kako pjesnički tako i prozni objavljeni u zborniku pjesničke smotre pod istoimenim nazivom Ča–more- judi.

U organizaciji OŠ Grohote, a u suradnji s HNK Split i GKMM Knjižnicom Grohote, u okviru 32. Marulićevih dana 27. travnja 2022.,  godine (srijeda) održala se 24. manifestacija Ča-more-judi, susret učenika osnovnih škola Splitsko-dalmatinske županije povodom očuvanja stvaralaštva na čakavskom narječju. Manifestacija se tradicionalno održava na Šolti, od 1998. godine.

Polaganjem vijenca na kuću boravka Marka Marulića u Nečujmu odana je počast ocu hrvatske književnosti i otvoren je 24. susret mladih čakavaca.

Himnu su izveli učenici OŠ Grohote, Josipa Blagaić i Dominik Bezić, u glazbenoj pratnji učiteljice Damire Piplice na saksofonu.

Načelnik Općine Šolta Nikola Cecić Karuzić uputio je prisutnima prigodne riječi u ime Općine Šolta, kao i Pere Eranović u ime HNK Split te su potom položili vijenac u čast oca naše književnosti, Marka Marulića.

Gosti i domaćini su program završnice manifestacije Ča-more-judi, nastavili u Grohotama u galeriji Bratske kuće.

Učenici osnovnih škola su kazivali svoje pjesme i dvije pripovjetke. Manifestacija je ovo koja je okupila talentiranu djecu koja srcem pišu i vjerujemo kako se ne moramo brinuti za budućnost našega ča!

Užitak je bio slušati ih i gledati!

Bilo je i malo suza, puno smija, i kad se podvuuče crta – čista fantažija! Vrijeme posvećemo našoj čakavici kroz radove djece koja su poklonila komadić sebe nam kroz svoje stihove.

Recitirali su i pripovijedali: Pia Tomić, OŠ Jesenice, Riči mista moga, Mihaela Bilić, OŠ Hvar Libri, Nika Barišković OŠ Bol Plava ruža i jubav, Amarie Eterović OŠ Supetar Moje more, Gita Banović, OŠ Trstenik Berba Maslin, Eva Mihovilović OŠ Don Lovre Katić, Solin, BuraNina Borši Čizmić OŠ Pujanke Ribar, Tončica Mravak OŠ Grohote Haiku na morski, Anja Mrkić OŠ Split 3 Moja none, Dario Mesaroš OŠ Vis Moja kuća, Zorana Šantić OŠ Vladimira Nazora, Postira Moje molo misto, Stipe Bartulović OŠ Bijaći Nezaborav, pripovijetke (Dječji pričigin) Lovre Vrgoč OŠ Petra Kružića Klis Mlikarica i Neda Avramović OŠ Pučišća Pokrijmo se ušima.

Nagrađeni su: 3.mjesto Gita Banović OŠ Trstenik Berba maslin (mentorica : Jagoda Čopac), 2. mjesto: Mihaela Bilić OŠ Hvar Libri  (mentorica: Maja Božiković) i 1. mjesto Anja Mrklić OŠ Split 3, Split Moja none (mentorica: Sandra Podrug).

Malena Anja zahvalila se na nagradi nakon što je pobjedničku pjesmu izrecitirala i zahvalila se rekavši kako se nagradi nije nadala i kako joj se najviše svidjela izvedba Nede Avramović koja je kazivala svoju priču “Pokrijmo se ušima”.

Nagrade je svima podijelila Željka Alajbeg iz GKMM Knjižnice Grohote, koja je prekrasno vodila program, a nagrađene male pjesnike je proglasio Pere Eranović, glumacu (HNK) u ime žirija, koji su činili uz njega, Dunja Kalilić, pjesnikinja i prozaistica te Vedran Matošić, pjesnik, tgekstopisac i storyteller. Pere Eranović je zahvalio svim malim pjesnicima na sudjelovanju i što su otključali kroz ove uratke svoja mala srca te je, posve neplanirano, u ime žirija proglasio poseban trenutak, nagradivši rad Tončice Mravak čiji je Haiku na ribarsku osvojio srca svojom originalnošću i iskrenošću. Svojim fotoaparatom je sve zabilježila i Draga Đurić iz OŠ Grohote, koja brižno tka sa suradnicima, čakavsko tkivo zbornika godinama.

Kroz čakavski izričaj mladih pjesnika, uz pokroviteljstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja, Splitsko-dalmatinske županije, Općine Šolta i HNK Split, ovako se čuva i njeguje čakavska riječ našeg užeg zavičaja.  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.