5. Šolta Chess Open


Šahovski klub Brda - Split u suradnji s TZ Šolta i Općinom Šolta organizira 5. međunarodni šahovski turnir Šolta Chess Open 2022. koji se igra od 2. do 10. srpnja 2022. u Domu kulture u Grohotama.

Upitali smo organizatora nešto više o tijeku samog turnira, za kojeg se ove godine prijavilo oko 110 sudionika. Prethodne dvije godine izazovi vezani uz organizaciju bili su veliki, no turnir je bio iznimno posjećen i u pandemijskim godinama, te unatoč svim izazovima ništa nije spriječilo šahiste i šahistice da se prijave na turnir i posjete naš prekrasni otok.

Šahovski turnir je dosada ugostio prve godine 79, druge 104 sudionika dok je treće godine sudjelovao njih 114, a prošle čak rekordnih 160 šahista i šahistica!

Ove godine organizator, Šahovski klub Brda – Split, suočio se s drugim izazovom zbog rata u Ukrajini, zbog kojeg je izostao znantan broj istočnoeuropskih šahista koji su posjećivali turnir.

Sasvim je sigurno da ovaj međunarodni šahovski turnir raste i pobuđuje sve veći interes među igračima diljem Europe, no i izvan nje. Tako će uz igrače na otoku boravi još otprilike 300 gostiju.

Najveći broj sudionika je iz Austrije i Belgije, Bosne, Češke, Bugarske, Engleske, Španjolske i Njemačke, Italije, Latvije, Sjeverne Makedonije, čak s Islanda i iz Norveške, te iz susjedne Srbije i Slovenije, zatim Rumunjske, Švicarske, Češke te čak pet sudionika i sudionica iz daleke Indije!

Kada to pretvorimo u brojke, ukupno 55 prijavljenih sudionika iz Hrvatske, 52 ukupno međunarodna sudionika, od čega ukupno 10 šahistica!

Kada govorimo o brojkama, 44 je igrača s međunarodnim šahovskim titulama, a čak 28 šahista i šahistica mlađih od 18 godina! Posebno raduje broj maldih sudionika turnira, kada znamo da šah pozitivno utječe na razvoj kognitivnih sposobnosti.

Možda ovo potakne i mlade Šoltane na igru, posebno u ovim ljetnim danima, na otvorenom u šoltanskim dvorima, na sadima.

Tako da Šolta možda jednom iznjedri velemajstora, jer ovaj turnir će ugostiti čak 5 svjetskih velemajstora i velemajstorica, 9 međunarodnih majstora, 15 fidemajstora, 2 nacionalna majstora i 14 majstorskih kandidata!

Za Šahovski klub Brda  igrat će 10-ak sudionika!

Impresivne brojke za naš šoltanski turnir! Takav je i nagradni fond od 10 000 eura!

Zanimljivost ovog jakog turnira je i da će na njemu sudjelovati i Bojan Kurajica, legenda splitskog i hrvatskog šaha, velemajstor, omladinski svjetski prvak davne 1965. godine koji ima izniman rejting čak i u svojoj 75. godini te je 2. nositelj ovog turnira!

Bit će vrlo zanimljivo vidjeti kako će se s legendom svjetskog šaha nositi mladi lavovi, jer gospodin Kurajica je lako pobjeđivao i svjetske prvake!

Spoj sporta i turizma se pokazao kao sjajan recept jer sudionici uživaju u svom boravku i igri. Kadrovi koji inače stižu njihovim prijateljima u matičnim zemljama, izazvaju uvijek oduševljenje i najavu dolaska sljedeće godine. Sasvim je sigurno da turnir raste i da Šoltu očekuje uzbudljiva budućnost u tom segmentu!

Organizatori imaju samo jednu želju: da sve protekne fer i sportski te se nadaju pravoj šahovskoj atmosferi!  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.