Bratovština svetog Martina u čast nebeskog zaštitnika Donjeg Sela


Donjaci slave 11. studenoga dan nebeskog zaštitinika Donjeg Sela, sv. Martina. 

Ove subote održala se tim povodom bratimska svečanost u čast sv. Martina, 13. po redu u ovom izdanju, jer svako vrijeme nosi svoje običaje, no 269. po redu svečanost u čast nebeskog zaštitnika Donjeg Sela.

Ovom prilikom bratimi i sestrime udružili su snage i priredili prekrasnu večer na kojoj se sukladno običajima, novi članovi bratovštine upoznaju sa starima te upisuju u registar. Pritom im se dodjeluje  jedinstveni broj koji se samo jednom daje – jer je članstvo nasljedno.

Bratimski zbor nakon uvodne molitve, koju bratimi i sestrime te drugi dragi gosti mole sa svećenikom, pjeva tradicionalne pjesme. Stara, tradicionalna i jedistvena je „Pisan svetoga Martina“. Večer bude posvećena određenoj temi, a ove godine to su bila: crkvena zvona. Šjor Vinko Blagajić je priredio izvrsne i poučne materijale na ovu temu iz raznih izvora i osobnog iskustva, koje je kao i uvijek – lijepo i prisno, prezentirala draga šoltanska pjesnikinja, gđa Venera Stojan. Prisutnima se i obratila znanstvenica i prijateljica bratovštine i Donjeg Sela, koja je veliki obol dala pri postavljanju Stope sv. Martina, a čiji je jedan od znastvenih interesa kult svetog Martina i njegova tradicija u Hrvatskoj. Glavar je održao bratimsku zdravicu, a po običaju slijedilo je kušanje mladog vina u koje se umoči četvrtina suhog kolača. I pjevaju se prigodne pjesme. Svake se godine odabere donator vina i ta čast ove godine je pripala načelniku, koje ujedno i član bratovštine, gospodinu Nikoli Ceciću – Karuziću. Bratimi, sestrime i dragi gosti počastili su se makarunima koje su napravili dan prije, sočivom i kolačima.

Tradicionalna svečanost u čast svetoga Martina u ovom ruhu i duhu zajedništva održala uz pjesmu i dobro raspoloženje. Sama bratovština kao svjetovna udruga njeguje dio običaja i tradicije. Nije kao nekoć,vezana uz crkvu i organiziranje pogreba, no u tome i jest ljepota – duga tradicija uklopljena u današnje vrijeme i sačuvana za nove naraštaje koji će s ponosom nastaviti i održati živima običaje svojih predaka i sa srcem nasljediti članstvo u bratovštini, koja djeluje u slozi i snazi, jedni za druge - u čast svog nebeskog zaštitnika.  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.