"Čigova je, judi, Mrduja?"


Zasigurno već znate odgovor na ovo pitanje, barem za ovu godinu, jer Bračani i Šoltani svake godine pokušavaju dati odgovor na njega. No ako niste čuli, mi ćemo vam reći i ispričati kako je bilo na "Potezanju Mrduje 2019".

Na 12. manifestaciji „Potezanje Mrduje“, koja spaja dva otoka, Šoltu i Brač koja su toliko blizu, a koja se vječno spore oko toga kome pripada mali otočić između njih, dobili smo odgovor na omiljeno pitanje - Mrduja je ove godine BRAČKA, nakon što su Šoltani dvije godine zaredom potegnuli na svoju stranu. 

Čestitamo Bračanima!

Ove godine bilo je toliko zabavnih novosti u samoj organizaciji - TZ Općine Šolta i TZ Milna, te Općine Šolta i Milna, doista su dale sve od sebe kako bi ova središnja ljetna manifestacija bila jedna od onih o kojima se priča.

Brod „Polaris“ je krenuo u 16:30 h iz Stomorske prema Milni. Na brodu je svirala ŠGZ „Olinta“. U Milni je bila organizirana topla dobrodošlica. Milnarani su na brod poveli i svoju klapu „Pastura“. Atmosfera je bila doista sjajna. Već su na putu prema Mrduji, održana dva natjecanja koja su bila dio bodovanja.

Pri bodovanju je uvedeno nekoliko novosti. Naime, Šoltanin i Bračanin, Neno i Jakov, su popili po pola litre bevande, i kako se našalio voditelj Joško Bonaći – šta u sebe, šta u prsi, ali gospodin Bavčević je donio Šoltanima bod.

Potom su se natjecale klapa Pastura i ŠGZ Olinta, tko će dobiti veći pljesak, gdje je Olinta bila znatno u prednosti i donijela Šoltanima još jedan bod.

Na brodu je bio DJ i foto box, kako bi osim zabave, odnijeli uspomenu i kući.

Kad smo doplovili do Mrduje, plovile su brodice, kaići, gliseri, šoltanskih i brački. Iščekivao se trenutak kad će se svi složiti na svoju stranu i kad će se potezati konop. 

Tko je pritegnuo na svoju stranu? – odgovor je uslijedio u Stomorskoj, a dotad su svi sjajno zabavljali i na „Polarisu“ i okolo na brodovima, klapa je zapjevala, Olinta zasvirala i teško je bilo nadmašiti odlično raspoloženje i prijateljsku atomsferu te natjecateljski duh.

U Milnu prvo, pa u Stomorsku na proglašenje pobjednika, odveo nas je kapetan.

Klapa „Pastura“ zabavila je mnogobrojnu publiku koja je iščekivala proglašenje pobjednika. Voditelj Bonaći je nešto prije deset sati, duhovito objasnio proces bodovanja, Šoltani su se ponadali, budući da su znali za ova boda s broda, no veći je bio broj bračkih kaića i pritegnuli su na svoju stranu. Brač je tako osvojio dva boda, izjednačio rezultat sa Šoltanima, a treći bod im je donijela najbolja fotografija, koju je Danijela Šćepanović objavila na zidu facebook stranice Potezanje Mrduje - drito iz kaića iz mrdujskog akvatorija. No pobjedu su Bračani utvrdili dodatnim bodom koji im je donijela beba stara 21 dan, koja je prisustvovala potezanju Mrduje! Na bebu Zoricu žiri nije mogao ostati ravnodušan.

Mrdujski pokal je uručio načelnik Općine Šolta, Nikola Cecić Karuzić majci male Zorice, Nikolini i svi su se raznježili vidjevši bebu na pozornici koja je postala simbol ovogodišnje bračke pobjede.

Grupa Magazin je bila točka na i te su svojim nastupom zabavili mnogobrojne okupljene. Užitak u ovom danu je prekinut ljetnim pljuskom, nakon čega je klapa Pastura i Andrea Šušnjara pjesmom, na doista sjajan način ispratila ovogodišnju manifestaciju „Potezanje Mrduje“.

Ostaje nam cijela godina za pripremu kako bismo vratili Mrduju pod svoje.

Donosimo samo mali djelić atmosfere, a više fotografija bit će dostupno na našim stranicama na društvenim mrežama.  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.