Dan Šoltanskog maslinovog ulja


Prvog dana kolovoza, prošle subote, održan je Dan Šoltanskog maslinovog ulja. 

Zlatna Šoltanka je s uvaženim gostima, svojim članovima, ljubiteljima maslinovog ulja, prijateljima i eminentnim stručnjacima iz ovog područja proslavila uspjeh šoltanskog i dalmatinskog maslinovog ulja na svjetskim natjecanjima – u Japanu i New Yorku.

Manifestacija je započela stručnim predavanjima i radionicama u Domu kulture u Grohotama.

Prisutne su pozdravili domaćini - načelnik Nikola Cecić Karuzić i predsjednik udruge Zlatna Šoltanka, Zlatko Burić te u ime Turističke zajednice direktorica, Zorana Kaštelanac te župan, gospodin Blaženko Boban, koji podupire rad udruge Zlatna Šoltanka i Općinu Šolta te je nedavno imao radni sastanak ugostivši povodom uspjeha šoltanskog maslinovog ulja, članove udruge u svom kabinetu.

Uz župana, u goste je stigao i gospodin Anđelko Katavić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Splitsko-dalmatinske županije te gospodin Martin Bućan, savjetnik Upravnog odjela uza gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu.

Gospodin Burić zahvalio je članovima udruge na vrijednom radu i visokom standardu koji su postigli zajedničkim trudom. Istaknuo je i zadovoljstvo organizacijom ove vrijedne manifestacije i rezultatima koje zajedništvo donosi, zahvalivši i Turističkoj zajednici i Općini Šolta na potpori te gostima na odazivu unatoč svim izazovima koje ovo vrijeme donosi. Najavio je i program predavanja zahvalivši i predavačima što su se odazvali pozivu. Posebno izrazivši zadovoljstvo što je tu i dr. sc. Žanetić, znanstvenica na svjetskoj razini koja osobito voli sortu šoltanka, a svojim radom i potporom je uz udrugu.

Program stručnih radionica i predavanja je bio izvrsno posjećen, ali uz pridržavanje mjera. Dr.sc. Mirella Žanetić govorila je na temu "Aroma djevičanskog maslinovog ulja - tajna uspjeha".

Dr. sc. Žanetić je govoreći o aromama istaknula zašto su neka ulja izvrsno ocjenjena, druga ne i što je pri tome važno. Također, rekla je kako na Šolti postoji osnova za budući panel te da treba raditi na unaprjeđenju istog.

Naime, ovom prilikom su dodijeljene diplome za završeni seminar za senzorske analitičare djevičanskog maslinovog ulja pri Institutu za jadranske kulture I melioraciju krša, a dr. sc. Žanetić ujedno je bila i voditeljica panela. Seminar su uspješno završili Alen Jakupčević, Zorana Kaštelanac, Mirjana Purtić, Filip Marinković, Nena Aljinović i Anka Burić.

Dr. Ivica Vlatković, liječnik, vrsni maslinar i prijatelj Šolte i udruge Zlatna Šoltanka, govorio je o "Pozitivnim i negativnim učincima maslinovog ulja na zdravlje čovjeka".

Nakon stručnog dijela i predavanja, održana je degustacija i prodajna izložba maslinovih ulja otoka Šolte, uz zabavni program sastava Sotto Voce i delicije koje su priredile vrijedne ruke članova i članica udruge.

Izvrsno posjećeni stručni dio govori o tome koliko Šolta cijenu edukaciju iz područja u kojem se sreću nasljeđe, ljubav, trud i život – maslinarstvu te koje svakako na ovom otoku ima sjajnu budućnost, a na vrlo je visokoj razini.  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.