Dani Eugena Buktenice 2019: "Putovima naive - Đenku u čast"


Na Šolti, od 27. do 30. lipnja 2019., održat će se treći po redu Dani Eugena Buktenice, četverodnevna manifestacija u organizaciji Likovne udruge Eugen Buktenica Đenko u suradnji s Kulturno-informativnim centrom Općine Šolta i Turističkom zajednicom Općine Šolta.

Ova je manifestacija kruna projekta pod nazivom Putovima naive prema nasljeđu Eugena Buktenice, izraslog iz višegodišnjeg programa koji je Likovna udruga Eugena Buktenice inicirala i provodila od svoga osnutka 2012. godine u sklopu Spomen doma i Galerije Buktenica&Buktenica, koji su se razvijali kao Centar dalmatinske naive. Program se temeljio na razvoju otoka Šolte kao centra naivne umjetnosti Dalmacije.

Nakon višegodišnjih aktivnosti i proširenja spomenutog programa u suradnji s lokalnom samoupravom te regionalnim i državnim ustanovama, institucijama i srodnim udrugama, program Centar dalmatinske naive nadilazi okvire djelovanja Udruge i prelazi na razinu lokalne samouprave, a Udruga nastavlja s redovitim aktivnostima te dodatnim sadržajima u pravcu stvaranja tematske turističke kulturne rute Putovima naive, u čemu surađuje i dalje s Općinom Šolta, njezinim Kulturno-informativnim centrom i Turističkom zajednicom, Splitsko-dalmatinskom županijom, Ministarstvom kulture RH, Udrugom hlebinskih slikara i kipara naive, Općinom Hlebine, Koprivničko-križevačkom županijom, Hrvatskom udrugom za turizam i ruralni razvoj Selo, Hrvatskom udrugom za turističke i kulturne rute "Tur Kultur" i drugim srodnim udrugama i pojedincima.

Priča o Eugenu Buktenici odavna je prerasla okvire otoka Šolte, s obzirom na razdoblje njegova nastajanja – paralelno s pokretom hlebinske naive druge generacije jer je upravo Eugen na Šolti, istovremeno s glasovitim imenima Podravine, udarao pečat umjetničkom pravcu koji će kasnije postati hrvatskim brandom prepoznatljivom u cijelome svijetu.

Još za Eugenova života, 1996. godine, Općina Šolta u suradnji s Hrvatskim društvom naivnih umjetnika i uz potporu Ministarstva kulture RH pokreće na Šolti prvu likovnu koloniju pod nazivom "Đenko", da bi se likovne kolonije nastavile i nakon slikareve smrti (1997.) pod nazivom "Đenku u čast", poštujući time Eugenovu želju da se tradicija naivnog slikarstva na otoku nastavi. Poseban je doprinos Đenkovu stvaralaštvu nećaka Vicka Buktenice, kojemu je Eugen ostavio u zalog da nastavi njegov rad i izgradi Spomen dom i Galeriju, što je on i učinio 2007. godine. Time je Šolta dobila reprezentativno, jedinstveno obilježje izvorne kulturno-umjetničke baštine, uz potporu lokalne zajednice i Splitsko-dalmatinske županije iz koje je potekla ideja o daljnjem razvoju Spomen doma i Galerije Buktenica&Buktenica kao Centra dalmatinske naive.

U sklopu ovogodišnje manifestacije održat će se Likovna kolonija Šoltanska naiva  u kojoj sudjeluju slikari dalmatinske naive i šoltanski slikari te članovi Udruge hlebinski slikari i kipari naive, na terasi hotela Martinis Marchi u Maslinici te Mala škola naive  u kojoj sudjeluju učenici O.Š. Grohote i članovi Udruge Svijet tišine iz Zagreba, u amfiteatru.

Na svečanom otvaranju same manifestacije, 28. lipnja s početkom u 17 h, u Domu kulture u Grohotama,  uz nastup AK Suleta, pjesmu klape Čuvite i prigodno obraćanje domaćina i organizatora, Šoltu na karti europskih kulturnih ruta - Nova ruta "Putovima naive"  predstavit će nam Dubravka Davidović, predsjednica Hrvatske udruge za turističke i kulturne rute i mr.sc. Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo". Za naš otok ovo je značajan iskorak kroz projekt budućnosti izrastao iz umjetnosti.

U galeriji Bratske kuće u Grohotama bit će otvorena i izložba radova s prošlogodišnje likovne kolonije do 29. lipnja 2019.

Sve novosti pratite na našom mrežnim stranicama i Likovne udruge Eugen Buktenica.

Očekujemo vas u petak i veselimo se vašem dolasku!
  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.