Dani Eugena Buktenice 2019. - svečano otvorenje manifestacije


U Domu kulture u Grohotama, 28. lipnja 2019. održano je otvorenje manifestacije Dani Eugena Buktenice 2019: „Putovima naive – Đenku u čast“ u organizaciji Likovne udruge Eugen Buktenica i u suradnji s Kulturno-informativnim centrom otoka Šolte te Turističkom zajednicom Općine Šolta. Uz prigodne govore domaćina i organizatora, nastupila je klapa Čuvite i AK Sulet. Gospodin Leo Nikolić, predavač i stručnjak iz područja kulture i turizma, održao je prezentaciju i predstavio  Šoltu na karti europskih kulturnih ruta - Nova ruta "Putovima naive" , čije su autorice Dubravka Davidović, predsjednica Hrvatske udruge za turističke i kulturne rute i mr.sc. Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo". Za naš otok ovo je značajan iskorak kroz projekt budućnosti izrastao iz umjetnosti.

Prisutnima se po prvi puta obratio i naš slikar, nasljednik Eugena Buktenice koji s toliko ljubavi i uspjeha brine za njegovo nasljeđe, Vicko Buktenica, kao i Vanda Šagovac, predsjednica Udruge za kulturu osoba oštećena sluha Hrvatske „Svijet tišine“. Udruga je osnovana s ciljem promoviranja kulture osoba oštećena sluha Hrvatske koja svojim radom želi skrenuti pozornost javnosti na nužnost integriranja osoba oštećena sluha u sve segmente društva i doprinijeti naporima za poboljšanje života gluhih ljudi.

Postoji velika potreba za likovnim izražavanjem osoba koje nemaju mogućnost čuti zvukove prirode ili galamu grada, ali svu tu milozvučnost naslute bojom i iskrom umjetničkog zanosa, preobražavaju motive po mjeri svoga senzibiliteta i tako nadilaze tišinu. U toj potrazi i potrebi za izražavanjem Svijet tišine spojio se Likovnom udrugom Eugen Buktenica i već drugu godinu za redom su gosti likovne kolonije.

Uz plodnu suradnju s podravskim centrom naivne umjetnosti Općinom Hlebine i Udrugom hlebinskih slikara i kipara naive, Likovna udruga Eugen Buktenica održava do nedjelje Malu školu naive, radionicu za učenike O.Š. Grohote i članove udruge Svijet tišine te u prekrasnom ambijentu u parku hotela baštine Martinis Marchi u Maslinici odvija se kolonija gdje šoltanski i hlebinski slikari svoje inspiracije pretvaraju u umjetnička djela.

Što su stvorili prošle godine na likovnoj koloniji Dani Eugena Buktenice, možete pogledati na izložbi u galeriji Bratske kuće u Grohotama do 29. Lipnja.

Općina Šolta, koja pruža veliku podršku radu likovne udruge I koja je jedan od najvećih pokrovitelja ove manifestacije, će s Općinom Hlebine u rujnu za njihov Dan općine potpisati povelju prijateljstva, koja će dodatno osnažiti dva centra naivne umjetnosti i učvrstiti mostove prijateljstva I umjetnosti te zaploviti prema novim projektima.  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.