Dvodnevni radni posjet načelnika i maslinara Zlatne Šoltanke Istarskoj županiji


Načelnik Nikola Cecić Karuzić i šoltanski maslinari, članovi Zlatne Šoltanke u radnom su dvodnevnom posjetu Istarskoj županiji. Načelnik se susreo s pročelnikom Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije Ezijom Pinzanom i njegovim suradnicima. 

S domaćinima susreta, s kojima su razmijenili iskustva i znanja na temu poljoprivrede – između ostalog navodnjavanja, vinogradarstva i maslinarstva, razvoja gospodarstva i korištenja namjenskih sredstava iz EU fondova, obišli su i poznate primjere dobre prakse, vrhunske istarske vinarije i uljare, poznate, priznate i nagrađivane te su u ugodnom okruženju proveli prvi dan svog radnog posjeta.

Istarska županija, nakon zapadne potom i istočne obale, razvila je i brendirala svoje potencijale, posebno unutrašnjost - Zelenu Istru – i najuspješnija je hrvatska turistička priča.

Načelnik i maslinari Zlatne Šoltanske posjetili su uljaru Agrolaguna, koja je najveća istarska uljara iz Poreča s vlastitim brandom maslinovog ulja Ol Istra. Otvorena je 2010. godine, kapaciteta je 18 tona prerade maslina u 24 sata. Ulje u uljari se dobiva bez vode, što je uvjet za visoku kvalitetu.

Posjet, po mnogima najljepšem istarskom imanju, Vinariji Kabola, u Kanedolu pored Momjana, odredištu poklonika finih vina i prekrasne prirode, koja je samo prošle godine osvojila dvije prestižne nagrade, „Najbolja tvrtka za proizvodnju organskog vina” 2022. i Prestige Awards u kategoriji “Vinograd godine”, zasigurno će obogatiti njihova iskustva koja će se moći implementirati u našu, otočku priču.

Radni posjet zaokružen je posjetom još jednoj vrhunskoj maslinarskoj, eno i gastro lokaciji, obiteljskom gospodarstvu Ipša u istoimenom selu, gdje okruženi maslinicima, blizu slikovitog gradića u sjeverozapadnoj Istri, od 2001. beru masline po sortama, što ih je već na samome početku bavljenja maslinarstvom afirmiralo na hrvatskoj, a uskoro i svjetskoj maslinarskoj sceni i žive svoju uspješnu priču.

Danas, 19. travnja, načelnik će se sresti s kolegom Sandrom Jurmanom, načelnikom Općine Kanfanar i posjetit će grad Vodnjan.

Općina Kanfanar predstavlja područje spoja priobalnog i turizma unutrašnjosti Istre te je važno gospodarsko središte u kojem danas uz tridesetak malih poduzeća i pedesetak obrta djeluje i više velikih poslovnih subjekata značajnih za istarsko i hrvatsko gospodarstvo.

 Vodnjan, osim što je poznat kao turističko središte s bogatim kulturnim nasljeđem, je nadaleko poznat po organizaciji nekoliko manifestacija posvećenih promociji i valorizaciji poljoprivrednih proizvoda, naročito vina i maslinovog ulja. Jedna od najstarijih i najcjenjenijih manifestacija u Istri je „Smotra maslinovog ulja“.

Šoltani imaju čisto zlato u rukama, ulje koje osvaja zlatne medalje na sve četiri strane svijeta, autohtonu sortu vina čija revitalizacija je svojevrsna priča za sebe o uspjehu, Istrani imaju višegodišnje iskustvo i akumulirani know how, te je sigurno da će navedeni posjet pospješiti transfer znanja i iskustava.  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.