Edukacija u OŠ Grohote "Očuvanje plemenitih periski u Jadranu"


Dana 14. lipnja KP Basilija, u suradnji s predstavnicima Hrvatskog veterinarskog instituta iz Zagreba i Osnovnom školom Grohote, za učenice i učenike od 3. do 8. razreda, organiziralo je edukativno i zanimljivo predavanje kroz prezentaciju projekta “Očuvanje plemenitih periski u Jadranu” .

Interaktivnu prezentaciju vodili su članovi istraživačkog tima Hrvatskog veterinarskog instituta Angela Bradarić i Željko Mihaljević.

Veoma upućeni u temu, naši šoltanski mališani vidjeli su kako izgleda najveća mediteranska školjka, kako se razmnožava, hrani, kako se pod morem može prepoznati je li periska živa, zbog čega je došlo do izumiranja plemenite periske i na koje sve načine možemo pridonijeti da zaštitimo podmorje našeg Jadranskog mora.

Upoznali su se i s ronilačkom opremom te načinima kako ronioci s Hrvatskog veterinarskog instituta kolektorima sakupljaju mlađ plemenite periske koje se zatim šalju u Akvarij Pula gdje se čuvaju i gdje se prati njihov rast u posebnim specijaliziranim bazenima.

Kroz ovu prezentaciju naši ekološki osviješteni školarci aktivno su se uključili u temu zaštite morskog okoliša te doznali mnogo i o ekološkim akcijama čišćenja obale i podmorja koje KP Basilija već dugi niz godina provodi na otoku zajedno s brojnim suradnicima.

Moderatori su podijelili svima edukativne knjižice o projektu zaštite periski te ih podučili na koje sve načine i oni sami mogu pridonijeti zaštiti prirodnih bogatstava našeg otoka.

Istraživački tim Hrvatskog veterinarskog instituta partner je u projektu očuvanja plemenite periske u Jadranu.

Projekt koordinira Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti.

Projekt je započeo 2021. godine te se, osim istraživanja i pronalaženja preživjelih plemenitih periski pod morem, bavi i edukacijom odraslih i djece. Cilj ovog projekta je osvijestiti ih o važnosti očuvanja podmorja, mora i obale našeg Jadrana.


  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.