Eko akcija čišćenja podmorja


U Nečujmu oko 50-ak volontera zavrnulo je rukave i krenuli u čišćenje jedne od najljepših uvala u Dalmaciji. Ured Europske komisije u Hrvatskoj i udruga Oceanus organizirali su ekološku akciju čišćenja podmorja u sklopu projekta SeaForLife.

Ekoakcija na otoku Šolti jedna je od više od 400 događanja #EMDInMyCountry u sklopu obilježavanja europskog dana pomorstva diljem Europe.

Dok je dio volontera oblačio svoja ronilačka odjela i pripremao se za zaron, drugi su pak na kopnu čistili plažu i žurno iščekivali otpad koji će dovući ronioci. Bilo je tu svega, od boca, tende pa sve do ogromnih traktorskih guma. Zajedničkim naporima prisutnih volontera, iz mora i s plaže je prikupljen pun kontejner smeća.

U akciji sudjelovali članovi HVIDRA-e Split, ronilačkog kluba Mornar, ronilačkog kluba Spinut, volonteri Oceanusa i mještani Šolte uz pomoć KP "Basilije".

Zabrinjavajuća je činjenica kako plastika čini oko 80 posto morskog otpada, a prema znanstvenim studijama, do 2050. u svjetskim oceanima bit će više plastičnog otpada nego riba. Upravo zato volonteri Udruge Oceanus odlučili su djeci sa Šolte održati edukaciju vezanu uz ekologiju i očuvanje mora, te im uz interaktivne igre i razgovor pojasniti upravo i specifičan naziv eko akcije ''more za životi''.

"Jako smo zadovoljni s projektom, svi smo dali sve od sebe. Po meni najvažniji segment je upravo taj da ova djeca od malih nogu nauče zašto je more bitno, da ne rade greške svojih predaka te da neoprezne turiste upozore na očuvanje mora", rekla nam je Anamarija Mikulić jedna od koordinatorica projekta i članica Europe direkt tima u Hrvatskoj.

"Mjesecima smo pripremali ovaj jedan dan na Šolti, dali sve od sebe. Sad nakon akcije kada vidim koji smo posao napravili ne mogu biti ponosnija na sve nas ovdje, od ronioca pa do ljudi na kopnu. Svi su tili ''dat ruke'', a mislim da smo svima ovim pokazali da ''škovacama nije misto u moru'', što je i slogan ove naše akcije", rekla je Matea Zanić jedna od koordinatorica projekta i članica Europe direkt tima u Hrvatskoj.


Izvor: dalmacijadanas 


  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.