Eko akcije čišćenja podmorja na otoku Šolti


Iako je turistička sezona ovog ljeta u gospodarstvenom smislu bila zbog danih okolnosti slabija, podmorje naših jadranskih uvala nije ostalo zaštićeno od golemih količina otpada.

Na otoku Šolti ovog su ljeta ronioci - volonteri odradili nekolilo ekoloških akcija čisćenja podmorja, zaranjajući s očekivanjem nekog rezultata poput: manje turizma - manje i otpada.

Na žalost, te varijable su se pokazale obrnuto proporcionalnima.

Desetogodišnja suradnja Udruge veterana Hrvatske ratne mornarice i Odjela za obuku ronioca HRM s Općinom Šolta nastavljena je i ove godine, uz potporu Fonda za zastitu okoliša, stoga su i ove godine organizirane dvije opsežne ekološke akcije čisćenja podmorja najveće šoltanske uvale - Nečujma i brojnih nečujamskih uvalica.

Od istočne strane i uvala: Tiha, Bok od rata, Bok od Sumpetra, pa do čitave dvije i po milje uvala: Piškera, Mala Maslinica, Potkamenica, Šumpjivina, te ispod Suznja i Potkokošice- u dva navrata čišćeno je podmorje prilično velikog akvatorija. U dvije velike akcije čisćenja podmorja sudjelovalo preko četrdesetak ronioca.

Velike su razlike zatečene u podmorju istočne i zapadne strane Nečujma.

Podmorje istočne strane, koja nije atraktivna za nautičare, nije bilo u tolikoj mjeri zasuto raznolikim otpadom. Uglavnom smo tu zatekli „domaći otpad“- od raznih ležaljki, cijevi, vodokotlića, plastičnih stolica, automobilskih guma i, naravno, sveprisutnih staklenih boca.

No podmorje zapadne strane Nečujma i uvala: Piškera, u kojoj se nalaze ostaci antičkog ribnjaka; uvale Potkamenica, u kojoj su upravo ove godine konzervatori pronasli ostatke antičkog brodoloma; i ostale uvale već dugo poznate kao „divlja nautičarska sidrišta“, nisu žrtve nemarnog i nekulturnog domaćeg svijeta, već žrtve nezainteresiranog sustava koji se godinama bori protiv uređenja sidrišta, privezišta ii bilo uvođenja reda u ove doista atraktivne, sigurne i mirne uvale.

Iz podmorja zapadnih uvala Nečujma izvađena je otprilike godišnja proizvodnja jedne dobre vinarije, mnoštvo izgubljenih predmeta i raznih plastičnih pronalazaka, brodskih tapeta i raznih željeznih brodskih konstrukcija. Ali, da ne budu za sve krivi samo turisti, zabilježit ćemo kako je izvađena i jedna čitava mala drvena brodica.

Međutim, nije samo otpad ono sto je bilo ružno zateći u biserno prozirnom podmorju ovih uvala.

Puno ružniju sliku ostavio je pogled na podmorje preorano sidrima, dno koje izgleda kao oranica, prepuno uništenih i rasutih olupina zaštićene plemenite periske, školjkaša po kojima je ova uvala desetljećima bila poznata kao prirodno stanište.

Gorak okus, posebno mještanima, ostavlja pogled u ovaj morski otpad i ovu podmorsku devastaciju. I sada je možda zaista vrijeme da pošaljemo poruku, apel svima nadležnima da mi više ne možemo sami čuvati podmorje od divljih sidrišta i nebrige onih koji bi ovu problematiku, na opću korist, trebali rješavati.

Deset godina redovito i više puta godišnje čistimo podmorje i zbrinjavamo otpad- uz ogromnu potporu otočana i mještana, Općine Šolta, lokalnog komunalnog društva i otočani trebaju- pomoć nadležnih institucija jer godinama čekaju da se u ovim prekrasnim nečujamskim uvalama uvede- red.

Nigdje u civiliziranom svijetu ne postoje uvale u kojima na divljem vezu noći po tristotinjak brodova, bez mogućnosti barem obaveznog predavanja otpada s brodova jer na jadranskim otocima nitko u koncesijski neuređenim uvalama nije obavezan predavati otpad.

Pomorske kontrole također imaju ograničenu ingerenciju nad čitavom problematikom, Općina Šolta nije nadležna za sidrišta, ali je kolateralna žrtva sveopćeg nereda, zajedno s komunalnim poduzećem s otoka koje se zaista trudi na sve načine očuvati otok Šoltu i na kopnu i pod morem- čistim zelenim otokom.

Stanje u podmorju zapadne strane Nečujma je alarmantno i sada, na kraju ove, za podmorje nimalo neuspješne turističke sezone, apeliramo na sve nadležne institucije- da učine sve kako bismo konačno uveli red u ovu najveću i najatraktivniju šoltansku uvalu.

Zahvaljujemo našim roniocima Udruge veterana HRM-a, Odjelu za obuku Hrvatske ratne mornarice, Ronilackom klubu “Nautilus”, Ronilačkom klubu ”Stomorska diving centar”, Komunalnom Basilija, svim uvijek za pomoć spremnim mjestanima, a posebno uvijek prisutim Ivici Blagajiću i Svemiru Novakoviću te Mjesnom odboru Nečujam, podružnici Crvenog križa otoka Šolte i Općini Šolta na potpori u svim ovoljetnim akcijama čiscenja podmorja šoltanskih uvala.


Tekst i fotografije: Tihana Saša Glavurtić, direktorica KP "Basilija"


Općina Šolta - Natječaji

Natječaji

Općina Šolta - iTransparentnost

iTransparentnost

Općina Šolta - Službene novine

Službeni glasnici

Općina Šolta - Javna nabava

Javna nabava

Općina Šolta - Proračun

Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

Općina Šolta - Investicijski projekti

Investicijski projekti

Općina Šolta - Natječaji

Natječaji

Općina Šolta - iTransparentnost

iTransparentnost

Općina Šolta - Službene novine

Službeni glasnici

Općina Šolta - Javna nabava

Javna nabava

Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.