Gostovanje KUD-a Šolta u Črnoj na Koroškem 24.-27.siječnja 2019. - Izuzetna promocija kulture i turizma


27.siječnja završena je trodnevna manifestacija 27. Gradovi kralja Matjaža u Črnoj na Koroškem na kojoj je već treći put sudjelovalo i Kulturno – umjetničko društvo „Šolta“.   

Članovi KUD-a Šolta, 25.01.2019., prvog dana Manifestacije, održali su cjelovečernji koncert u dvorani Radničkog doma u Žerjavu. Raznovrstan kulturni program kojeg su izveli Folklorna i Mandolinska sekcija KUD-a, te Ženska klapa „Čuvite“, popraćen je ovacijama publike koja ispunila dvoranu do posljednjeg mjesta. „Atmosfera je bila jedinstvena“, kako je opisuje sam organizator, „gosti su u Žerjav uz pjesmu i ples, donijeli i dalmatinske kulinarske užitke gdje su se nakon koncerta zabavljali svi posjetitelji. Na (pre) punom stolu, spomenimo da je hrana bila više nego dovoljna za sve gurmane, hobotnica, srdele, slani inčuni, pršut, razne vrste sira, razni kolači ... koji su dali vrhunac ovoj večeri….“. (https://www.koroskenovice.si/novice/foto-in-video-organizatorji-zadovoljni-z-izvedbo-27-gradov-kralja-matjaza)

Glavni događaj slijedio je u subotu, 26.01., kada se u jutarnjim satima u Črnoj okupilo oko 40 ekipa koje su gradile snježne skulpture prema unaprijed pripremljenim planovima, od 10 do 16 sati poslijepodne. Oko 300 graditelja , od snijega, vode i prirodnih materijala, izgradili su 40 ledenih skulptura i privukli preko 8000 posjetitelja. Izborom stručne komisije i „kralja Matjaža“ KUD Šolta osvojio je 3.nagradu za svoju ledenu skulpturu-svjetionik. Manifestacija je po prvi puta održana u samoj Črnoj , nakon 26.godina sa podnožja planine Pece preselila se u Črnu radi lakšeg pristupa i organizacije programa. Po završetku gradnje „graditelje“ je zabavila Klapa „Čuvite“, a mogli su uživati i u mandolinskoj izvedbi dalmatinskih pjesama Maje Radman, najmlađe članice Mandolinskog sastava KUD-a Šolta. Tijekom dana posjetitelji su obilazili „gradilište“, divili se umijeću šoltanskih graditelja, a ponajviše uživali u šoltanskoj kapljici dobrog vina, kako onog izvornog tako i kuhanog, rakijama od rogača i naših mediteranskih biljaka, sladili se hroštulama, raznim kolačima, slanim srdelama….ponijeli sa sobom prospekt i po koji suvenir sa otoka s obećanjem da će svakako doći na Šoltu.

Manifestacija je izuzetno dobro medijski popraćena, te se Šolta prezentirala na nekoliko slovenskih televizijskih programa kroz informativne emisije i dnevnike, uključujući i gostovanje predsjednice KUD-a „Šolta“ na 1. nacionalnom programu u emisiji „Dobro jutro Slovenija“ koja se emitira iz studija u Ljubljani, a gdje je predstavljena i nagrada koju poklanja Turističke zajednice Općine Šolta, „Odmor na Šolti“- 4 noćenja za jednu od najboljih ekipa po ocjeni komisije na manifestaciji „Gradovi kralja Matježa“.

Do novog gostovanja, KUD Šolta zadovoljan je svojom misijom, izuzetnom promocijom kulture i turizma u Sloveniji, svojim bogatim programom kojeg je izveo, i time što je svoje najmlađe članove mogao nagraditi i razveseliti snježnim radostima u kojima nemaju prilike uživati. Zahvaljuje se domaćinima na gostoprimstvu, prijateljskim kulturnim društvima sa Koroške i posebice bratskoj Općini Črna na Koroškem i načelnici Romani Lesjak.  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.