Izaslanstvo Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj u posjetu Šolti


Danas, 7. travnja 2022., načelnik Općine Nikola Cecić Karuzić, zajedno s predsjednikom Općinskog vijeća, Teom Tomićem, suradnicima i Ingom Tomić Vrdoljak, predstavnicom ogranka Crvenog križa Šolta, primio je u vijećnici izaslanstvo veleposlanstva Sjedinjenih Američih Država u Hrvatskoj, na čelu sa šefom Odjela za politiku i gospodarstvo Veleposlanstva SAD-a, Alexanderom Hanagerom te političkom savjetnicom Kristen Loehr i Vladimirom Đukić, zaduženom za pitanja vezana uz pravosuđe i ljudska prava.

Povod sastanka bio je u prvom redu način pružanja pomoći Općine Šolta obiteljima iz Ukrajine raseljenima pred strahotama rata koje se utočište pronašli na otoku Šolti, suradnja s Crvenim križem i zajednicom.

Predstavnici Općine Šolta predstavili su naš otok, geografski, gospodarski i turistički, sa svim njegovim prednsotima i ljepotama, izazovima i rješavanjem istih te načinom življenja, uslugama i infrastrukturom koji poboljšaju kvalitetu života stanovnika. Ni i prethodna iskustva otoka Šolte u prihvatu izbjeglica. 
Kao tema sastanka, neizostavna je i moguća suradnja Šolte i SAD-a, kroz suradnju privatnog i javnog sektora, kroz investicije i gospodarsku suradnju. Načelnik je predstavio mogućnosti održavanja gospodarskog foruma na Šolti u bliskoj mogućnosti kako bi se investitori, stručnjaci, poduzetnici upoznali s mogućnostima koje Šolta pruža u sektoru turizma i poljoprivrede te ostalim prednostima, planovima, mogućnošću razvoja u tim i inim sektorima.

Predstavnici Veleposlanstva SAD-a su iskazali izniman interes za otok, njegovu ljepotu, mogućnosti suradnje i način življenja. Na inciranje susreta i dolazak ih je potakla vijest u medijima o prihvatu izbjeglica iz Ukrajina, rana intervencija i pomoć Crvenog križa i Općine Šolta, ljudima kojima pomoć doista treba u najtežim trenutcima njihovih života.

Pohvale su stigle na način na koji je Općina Šolta pomogla kako bi im se olakšao svakodnevni život, pružila adekvatna zdravstvena skrb i pomoć te način na koji otočani pomažu, što doista mnogo znači u ovakvoj situaciji.

Sastanak je nastavljen posjetom ljudima raseljenima pred strahotama rata iz Ukrajine koji se nalaze u Maslinici i obilaskom otoka Šolta, s predstavnicima Turističke zajednice i Crvenog križa, kako bi se na terenu i u kontaktu s njima pomoglo konkretnije i mapiralo situaciju.

Tim koji je posjetio otok Šoltu vratit će se sigurno u ljetnim mjesecima i turistički s obiteljima jer ih je Šolta očarala ljepotom i dobrodošlicom, unatoč vremenu, koje je potrebno, kako poručuju da bi maslina i loza mogle dati ploda, posebnog i vrhunskog po kojemu je Šolta i poznata.  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.