Izložba "Marko Marulić - europski humanist" i kratak film "500 godina Judite"


Pozivamo Vas na otvorenje izložbe "Marko Marulić -europski humanist" u organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice i GKMM te filma " 500 godina Judite" u dvoru Bratske kuće u Grohotama, 26. srpnja u 20:30!


Izložba Marko Marulić - europski humanist

 Izložba je u organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice i Gradske knjižnice Marka Marulića, a predstavlja reprezentativni izbor građe iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Marulićev život i rad prikazani su kroz njegova najpoznatija djela koja su već u 16. i 17. stoljeću doživjela brojna izdanja i prijevode. Uz tekstualni i slikovni sadržaj, izložba pruža osvrt i na Marulićev utjecaj na različite europske uglednike. Međunarodna vrijednost Marulićeve pojave prikazana je preslikama priloga o Marulićevu životu i djelu iz brojnih svjetskih enciklopedija, leksikona, kataloga i bibliografija te književno-povijesnih priručnika, kao i povezivanjem njegova rada s radom njegovih istaknutih suvremenika. Posebna zahvala ide partneru izložbe Književnom krugu Split i Bratislavu Lučinu, voditelju Centra za proučavanje Marka Marulića i njegova humanističkog kruga MARVLIANVM, na čijim se istraživanjima i autorskim tekstovima temelji sadržaj izložbe.

Film 500 godina Judite

Godine 2021. obilježava se 500. obljetnica od tiskanja jednog od najvažnijih djela hrvatske književnosti te prvo djelo u cijelosti napisano na hrvatskom jeziku (na čakavštini), epski spjev Judita koju je napisao otac hrvatske književnosti, Splićanin Marko Marulić. Povodom ove obljetnice, snimljen je kratki promotivni film u produkciji GKMM-a koji ukazuje na važnost i vječnost tog književnog djela bez obzira u kojem se vremenu čitalo.


Izložba će biti otvorena u GKMM Grohote mjesec dana, do kraja kolovoza.


  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.