Međunarodni dan muzeja, Europska noć muzeja i javna tribina „Kultura jučer, danas, sutra“


Bilo je veoma živo i zanimljivo u subotu, 18. svibnja 2019. u galeriji Bratske kuće u Grohotama, gdje je povodom Međunarodnog dana i Europske noći muzeja, a u sklopu projekta Klaritac kulture SU-OL-TA organizirana cjelovita, višedijelna kulturna manifestacija.

S ciljem promoviranja svoga rada muzeji organiziraju različita događanja. U Hrvatskoj, programi posvećeni manifestaciji završavaju na Međunarodni dan muzeja ili Europsku noć muzeja.

Tema Međunarodnoga dana muzeja 2019. „Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije“ naglašava neizmjernu važnost muzeja u suvremenom društvu koje se nalazi pred izazovima vrtoglavog tehnološkog napretka, gospodarskih kriza i socijalnih promjena.

U našim okvirima za Dan i Noć, Šoltani su mogli vidjeti izložbu u galeriji Bratske kuće, grafičku mapu Branka Pejnovića u ograničenoj nakladi, „Slikom i stihom – Vesna Parun“ koja sadrži stihove, slike i fotografije Vesne Parun, naše najveće poetese, koja počiva u Grohotama.

Muzejski dokumentacijski centar prilikom prijave izložbe na manifestaciju je izdvojio ovaj program kao vrlo neobičan i dao podršku našim nastojanjima i organizaciji izložbi na drugačiji način, iako nemamo započetu muzejsku i galerijsku djelatnost, no ovako stvaramo zanimljive i čvrste temelje za taj put.

Vrlo lijepo tematski i organizacijski na ovu manifestaciju se naslonila javna tribina na temu „Kultura jučer, danas, sutra“, organizirana u sklopu projekta Klaritac kulture SU-OL-TA, koja je zajedno s izložbom ponudila cjelovit kulturni doživljaj okupljenoj publici.

Na tribini je bio akcent i dala je poseban doživljaj ovom popodnevu. Gosti tribine su bili Katarina Duplančić, povjesničarka umjetnosti, u ime Platforme Doma mladih iz Splita, koji provode sličan projekt kao što je Klaritac kulture, Ivana Bošković Ivičić, ravnateljica CZK Bol te pisac, glumac i komediograf Matko Elezović (stariji) i mladi Matko Elezović, akademski glumac i poduzetnik, pokretač kazališne družine i umjetničke organizacije „Kuća smija“. Tribinu je moderirala Paula Bolfan, suradnica na projektu Klaritac kulture SU-OL-TA. Istaknuti su problemi vezani uz organizaciju kulturnih događaja iz različitih perspektiva, kulturni život otoka sa svim posebnostima, ljepotama i preprekama, kako ih rješavaju u svom radu te prošlost, sadašnjost i budućnost kulture u našim okvirima. Vrlo sadržajno i poticajno, živo, zanimljivo i konstruktivno je održana tribina, prva u nizu. Jednom mjesečno će se održavati slične tribine na različite teme u sklopu projekta Klaritac nadolazećih pet mjeseci. Više o svemu možete pratiti na mrežnim stranicama projekta.

Zahvaljujemo svim posjetiteljima subotnje manifestacije i suradnicama projekta što bili dijelom ove kulturne manifestacije te Muzejskom dokumentacijskom centru na potpori našeg programa.  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.