Međunarodni šahovski turnir na Šolti ugostio čak tri svjetska velemajstora i mnogo mladih šahista i šahistica!


4. međunarodni šahovski turnir Šolta Chess Open 2021

Šahovski klub Brda -Split u suradnji s TZ Šolta organizira 4. Otvoreni međunarodni šahovski turnir Šolta Chess Open 2021. koji se igra od 8.-15.8. u sportskoj školskoj dvorani u Grohotama.

Izvijestili smo o otvaranju šahovskog turnira, no mnogi Šoltani su se pitali što se događa, vidjevši velik broj automobila u blizini OŠ “Grohote”.

Potaknuti znatiželjom sugrađana i željom da istaknemo zasluženo značaj međunarodnog turnira, pitali smo organizatora nešto više o tijeku samog turnira, kojeg je ove godine posjetio iznimno velik broj sudionika. Činjenica iznenađuje budući da je riječ o zahtjevnijoj organizaciji u doba pandemije, koja podliježe strogim epidemiološkim mjerama, no mnogobrojne šahiste i šahistice to nije spriječilo da se prijave na turnir i posjete naš prekrasni otok.

Šahovski turnir je dosada ugostio prve godine 79, druge 104 sudionika dok je prošle godine sudjelovao njih 114, a ove rekordnih 160 šahista i šahistica!

Sasvim je sigurno da ovaj međunarodni šahovski turnir raste i pobuđuje sve veći interes među igračima diljem Europe, no i izvan nje. Tako uz igrače na otoku boravi još otprilike 400 gostiju.

Najveći broj sudionika je iz Slovenije, njih 18, potom iznenađuje Belgija s 8 sudionika te Španjolska i Njemačka sa po 5 sudionika. Šahisti su stigli čak iz daleke Moldavije, njih 2, kao i iz Rusije i Ukrajine.

Kada govorimo o brojkama, 50 je igrača s međunarodnim šahovskim titulama, od čega 18 šahistica. 37 sudionika turnira su djeca mlađa od 16 godina! Što posebno raduje kada znamo da šah pozitivno utječe na razvoj kognitivnih sposobnosti.

Možda ovo potakne i mlade Šoltane na igru, posebno u ovim ljetnim danima, na otvorenom u šoltanskim dvorima, na sadima.

Tako da Šolta možda jednom iznjedri velemajstora, jer ovaj turnir je ugostio čak 3 svjetska velemajstora, 9 međunarodnih majstora, od čega 1 međunarodnu šahovsku majstoricu.

Turnir se dosada igrao krajem lipnja, a ove godine nije bilo izvjesno hoće li se i kada održati i tako je sasvim slučajno dospio u srce sezone, kada je bila prava borba za pronaći smještaj na otoku

Spoj sporta i turizma se pokazao kao sjajan recept jer sudionici uživaju u svom boravku i igri. Kadrovi koj istižu njihovim prijateljima u matičnim zemljama, izazvali su oduševljenje i najavu dolaska sljedeće godine. Sasvim je sigurno da turnir raste i da Šoltu očekuje uzbudljiva budućnost u tom segmentu.  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.