Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta u dvodnevnom posjetu Šolti


Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat te pomoćnik ministra Zvonimir Novak, posjetili su ovog vikenda otok Šoltu. Tom su prigodom ministar, gospodin Darko Horvat i gospodin Zvonimir Novak uz načelnika, gospodina Nikolu Cecića - Karuzića posjetili manje i veće gospodarske resurse na otoku, školu i sportsku dvoranu u kojoj se odvijao međunarodni malogometni turnir, kompleks Bratske kuće gdje je u tijeku bio Adventski šušur, vrtić, otišli su na misu u crkvu sv. Stjepana u Grohotama i posjetili tom prilikom grob naše najistaknutije poetese Vesne Parun, a potom i galeriju Buktenica&Buktenica našeg poznatog naivnog umjetnika Vice Buktenice, nasljednika svjetski poznatog naivnog slikara Eugena Buktenice. U Maslinici su posjetili vinograde Kalebić i hotel baštinu Martinis Marchi s marinom. Posjetili su i uvalu Livka o kojoj se posebno razgovaralo jer je projekt vezan uz nju jedan od najvažnijih kako za otok Šoltu, tako i za RH.

U prostoru vijećnice, ministar Horvat, koji je jednom prilikom izjavio da je njegova misija da postane prijatelj poduzetnicima i da će učiniti sve da se ta misija ostvari, održao radni sastanak s pomoćnikom, gospodinom Novakom, načelnikom, predsjednikom Vijeća, gospodinom Antom Ruićem i prisutnim poduzetnicima. Pomoćnik ministra Zvonimir Novak predstavio je načine realizacije poticaja za njihovo poduzetničko poslovanje i ponudio savjete u cilju razvoja poduzetničke klime na otoku. S načelnikom su razgovarali o dosadašnjim realiziranim projektima te o načinu razvoju poduzetništva koji će otvoriti nova radna mjesta. 

Ministar Horvat je izrazio iznenađenje i zadovoljstvo viđenim i realiziranim na našem otoku. Osvrnuli su se i na razvoj poljoprivrede te dosadašnja iznimna ostvarenja na području maslinarstva i vinarstva, u prvom redu zlatno maslinovo ulje autohtone sorte šoltanka, koje je osvojivši zlatnu medalju „best in classs“ na prestižnom natjecanju na svjetskom tržištu otvorilo putove, a ujedno omogućilo i postizanje zavidne cijene ekološki čistog ekstra djevičanskog šoltanskog maslinovog ulja te donijelo nove mogućnosti u razvoju ekološke poljoprivrede te o važnosti razvoja vinarstva i priče koju piše autohtona sorta vina dobričić, no i o općenito o poticanju i razvoju te važnosti vinarstva i maslinarstva – onoga jedinstvenog i autentičnog što naš otok nudi kako bi sinergijom poljoprivrede i turizma omogućio nesumnjiv napredak. 

Otok Šolta nudi svojim stanovnicima i određenu kvalitetu života, što znaju oni koji tu žive, a pokazali su i podatci DZS-a prema kojima je otok Šolta jedna od najugodnijih i poželjnijih općina za život s nizom mjera i pogodnosti za mlade obitelji od izdašnih naknada za novorođenu djecu, stipendija, sufinanciranja prijevoza stanovnika na posao u Split kojima poslodavci ne prizanju putni trošak, sufinanciranja i poticanja rada udruga, sufinanciranja boravka djece u vrtiću te je spomenut i razvoj na području građevine, no i najveći razvoj – u nautičkom turizmu koju je znatni produljio sezonu i donio niz novih mogućnosti učvrstivši poziciju Šolte kao sjajne zvijezde nautičkog turizma. 

Na sastanku su istaknute i mogućnosti poboljšanja naše kvalitete života kroz realizaciju budućih projekata. Iako Šolta ima izvrsnu i zdravstvenu i socijalnu zaštitu uz neke od nabrojanih mjera i prednosti našeg otoka, uvijek se razvijaju novi projekti koji će unaprijediti kvalitetu života te je u tijeku razvoj projekta izgradnje staračkog doma u Srednjem Selu. Posebno se razgovaralo o realizaciji turističke zone Šipkova, gdje su u tijeku radovi na infrastrukturi. Dogovoren je i doprinos iz obnove robnih zaliha upućen DVD-u Šolti. 

Poseban naglasak ovog susreta je bio na projektu vezanom za uvalu Livka, koji je proglašen projektom od strateške važnosti za Republiku Hrvatsku. U tijeku je izvlaštenje vezano uz radove na infrastrukturi te je realizirana elektroenergetska suglasnost HEP-a za priključak na distribucijsku mrežu i stvaranje tehničkih uvjeta za taj zahtjevni projekt za koji Općina Šolta ima potporu i Ministarstva gospodastva, poduzetništva i obrta te posebno Vlade Republike Hrvatske. 

Tim povodom ministar Horvat je izvijestio o svemu navedenom i premijera Andreja Plenkovića. 

Ministar Horvat i načelnik su izrazili obostrano zadovoljstvo te je ovaj radni dvodnevni posjet zaključio najavom sljedećeg posjeta otoku u izvjesnom periodu.


  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.