"Moja Općina Šolta bez azbesta!"


U utorak, 25. listopada uz podršku i pokroviteljstvo Općine Šolta.udruga Moj otok održala je prezentaciju “Moja Općina Šolta bez azbesta!”.

Ovime se Općina Šolta pridružuje velikom broju JLS-a u sufinanciranju uklanjanja azbestnih krovova te, kako ističe i sama udruga Moj otok, dala je najbolju mogućnost svojim sugrađanima jer će osim sufinanciranja uklanjanja azbestnih krovova, u potpunosti sufinancirati zbrinjavanje opasnog azbestnog otpada.

Prilike treba iskoristiti, a ovo je, kako je rekao i sam predavač, predsjednik udruge Moj otok, Nenad Maljković, ovo najbolja ponuda u Hrvatskoj.

Akcija ‘Moja Hrvatska bez azbesta’ pokrenuta je 2012. godine na otoku Krku, a je to prepoznala i podržala Općina Punat. Uslijedio je niz gradova i općina, a ova na Šolti je bila 180. održana prezentacija. Akciju su podržali partneri i donatori, Fond za zaštitu okoliša i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te mnogi drugi.

Kroz dest godina djelovanja stvoren je prepoznatljiv brend koji se preko svih učesnika prenosi na cijelu zajednicu. Kroz udruživanje postignut je veći obim poslova i na taj način smanjena je cijena rada i materijala. Stvoren je interes kod jedinica lokalnih samouprava te danas sve veći broj sudjeluje u direktnom sufinanciranju svojih mještana u uklanjanju azbestnih krovova i/ili fasada.

Aktivisti Udruge Moj otok uputili su zainteresirane kako da, uz pomoć poticaja i sufinanciranja iz raznih izvora, zamijene štetne azbestne krovove koji ugrožavaju zdravlje ljudi i zagađuju okoliš. Zabranjeni i opasni azbestni otpad je opasnost koja “visi nad našim glavama”.

Predsjednik udruge Moj otok Nenad Maljković iznio je primjere dobre prakse uklanjanja azbesta u nekim dijelovima Hrvatske te predstavio tvrtke partnere koje sudjeluju u akcijama uklanjanja azbesta.

Također, dali su određene preporuke kako da se snizi cijena rada i pogodnosti nabave novog krova te savjete za pravilno zbrinjavanje tog ekološki opasnog otpada uz podršku jedinica lokalne samouprave.

Izvrsne rezultate postižemo udruživanjem, prvenstveno nižu cijenu uključivanjem većeg broja proizvođača i izvođača.

Iz Udruge objašnjavaju kako je zamjena azbestnih krovova je u principu jednostavna, ali je trebaju provoditi za to obučeni ljudi: “Stari azbestni (salonit, eternit) krov se jednostavno skine, a na njegovo mjesto postavi mediteran crijep ili neki drugi po želji. Prilikom zamjene je dobro provjeriti da li je potrebno promijeniti letve i vodonepropusnu foliju (PVC) što iziskuje manji trošak. Ako je potrebno promijeniti oluk, daske, grede ili popraviti samu bazu krova to već iziskuje veći trošak, ali ga je pametno provesti u momentu takve zamjene krova. Preporučujemo da prilikom zamjene azbestnog krova vodite računa o energetskoj učinkovitosti i prije postavljanja crijepa postavite na daske termo izolaciju.”

Načelnik Općine Šolta, Nikola Cecić Karuzić je naveo je primjere drugih općina gdje je sufinancirano uklanjanje otpada i postavljanje novih krovova, no istražio je mogućnosti zbrinjavanja opasnog otpada i kontaktirao tvrtke koje se tom djelatnošću bave na našem području te će Općina Šolta u cijelosti financirati zbrinjavanje azbestnog otpada, uz sufinanciranje uklanjanja azbestnih krovova.

Pozvao je sve zainteresirane sugrađane za promjenu azbestnih krovova da se prijave (putem obrasca dostupnog na našoj web stranici ili osobno u Općini Šolta) za uklanjanje azbestnih krovova. Na taj će se način napraviti konkretnija procjena broja problematičnih krovova te će se već u prijedlogu proračuna za nadolazeću godinu izdvojiti određena financijska sredstva za sufinanciranje uklanjanja azbestnih krovova i zbrinjavanje otpada.

Time ćemo postići zdraviju životniu sredinu, kvalitetno zbrinuti opasan i štetan azbestni otpad te postići energetsku učinkovitost!

Zanimaju li vas dodatne pojedinosti o zamjeni azbestnih krovova, koja je jednostavna, ali je trebaju provoditi za to obučeni ljudi, detalje možete saznati na stranicama udruge Moj otok.

Upućujemo poziv svim vlasnicima/korisnicima građevina na području Općine Šolta, u kojima se nalazi azbest, da prijave količinu azbesta na priloženom obrascu.

OPĆINA ŠOLTA SUFINANCIRATI ĆE UKLANJANJE AZBESTNIH KROVOVA I ZBRINJAVANJE AZBESTA u skladu sa sredstvima koja će se predvidjeti u Proračunu Općine Šolta za 2023. godinu.

OBRAZAC ZA PRIJAVU VLASNIKA/KORISNIKA GRAĐEVINA U KOJIMA SE NALAZI AZBEST NA PODRUČJU OPĆINE ŠOLTA

UDRUŽIMO SE I UKLONIMO AZBEST IZ ŽIVOTNE OKOLINE !


Općina Šolta - Natječaji

Natječaji

Općina Šolta - iTransparentnost

iTransparentnost

Općina Šolta - Službene novine

Službeni glasnici

Općina Šolta - Javna nabava

Javna nabava

Općina Šolta - Proračun

Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

Općina Šolta - Investicijski projekti

Investicijski projekti

Općina Šolta - Natječaji

Natječaji

Općina Šolta - iTransparentnost

iTransparentnost

Općina Šolta - Službene novine

Službeni glasnici

Općina Šolta - Javna nabava

Javna nabava

Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.