Načelnik i klapa "Čuvite" gostovali na obilježavanju Dana državnosti RH u Bitoli!


U subotu 4. lipnja, u organizaciji MHD Hrvatskog kulturnog centra “Marko Marulić” iz Bitole, održana je u Maloj dvorani Centra za kulturu Bitola, svečana proslava Dana državnosti RH. Obilježavanju su prisustvovali načelnik Nikola Cecić Karuzić, gradonačelnik Bitole Toni Konjanovski, Resena – Jovan Tozievski te načelnik Općine Novaci Stevče Stevanovski, članovi MHD HKC “Marko Marulić” te mnogi drugi uvaženi gosti.

U ime domaćina, prisutne je pozdravio koordinator MHD HKC "Marko Marulić" Branko Maretić, istaknuvši kako je sretan što se u normalnim uvjetima slavi Dan državnosti RH u Bitoli, koji je značajan za Hrvatsku i Hrvate ma gdje oni bili, pa tako i za njih, Hrvate u Bitoli i bitolskoj regiji.

Gradonačelnik Bitole Toni Konjanovski u ime grada domaćina, pozdravio je prisutne i čestitao Hrvatima u Makedoniji Dan državnosti te dodao kako je Bitola bila i bit će otvorena za sve Hrvate, bez razlike, ma koji god bio njihov razlog boravka u gradu, a on će uvijek rado posjećivati ovakve manifesacije kao prijatelj i kao ljubitelj klapske pjesme.

Načelnik Nikola Cecić Karuzić, u ime Općine Šolta i Hrvatske čestitao je Dan državnosti RH svim Hrvatima u Bitoli.

- Ovo naše večerašnje okupljanje je samo potvrda suradnje na području kulture, no osobno želim, a nadam se i vi, da budete što prije dijelom Europske Unije te da ovu suradnju proširimo I na ekonomskom polju, što je važno za svih. Isto tako vas pozivam da nas posjetite na našem otoku, koji je četrnaesti po veličini u Hrvatskoj, no za nas prvi po ljepoti!

Održano je i kraće predavanje o boravku oca hrvatske književnosti, na Šolti u kući don Dujma Balistrilića, Marka Marulića, po kojemu domaćin, Makedonsko-hrvatsko društvo i Hrvatski kulturni centar nosi ime. Predavanje su pratili prekrasni kadrovi otoka Šolte.

U godini kada Hrvatska obilježava 30 godina međunarodnog priznanja i uspostave diplomatskih odnosa te članstva u Ujedinjenim narodima, proslavu je uveličala svojom pjesmom, prekrasnim koncertom klapa Čuvite, što je bila kruna večeri. 

Domaćine su počastile klapskom i obradama poznatih pjesama u kojima je publika uživala, a na repertoaru se našlo nekoliko izvedbi makedonskih pjesama. Posebno je srce publike razgalila sjajna izvedba “Jovano, Jovanke” kojom su zatvorile koncert (ovdje).

Iza koncerta, načelnici i gradonačelnici su razgovarali o budućoj suradnji svojih gradova i općina.

Foto: Sibela Alimovska, Nikola Najdovski, Sašo Ristevski

Izvor: Bitola News i FB Hrvatski Kulturen Centar i Makedonsko-Hrvatsko društvo "Marko Marulić"

Preveo i prilagodio: Kulturno-informativni centar otoka Šolte


  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.