Načelnik pozvao maslinare udruge Zlatna Šoltanka povodom zlatnih medalja u Dubaiju


Nakon zlatnih medalja i priznanja s natjecanja u New Yorku i Japanu, treće zlato ove godine, osvojilo je šoltansko maslinovo ulje udruge Zlatna Šoltanka na svjetskom natjecanju maslinovih ulja u Dubaiju (Dubai Olive Oil Competition)!

Šoltansko maslinovo ulje sa zaštitom oznake izvornosti dobilo dvije zlatne medalje u Dubaiju - ekološko monosortno od čiste šoltanke i blend od sorti šoltanke i oblice.

Tim povodom, pozvao je članove udruge Zlatna Šoltanka, odmah u četvrtak ujutro, 6. kolovoza, načelnik Općine Šolta, Nikola Cecić – Karuzić kako bi maslinarima čestitao što prije ovako velik uspjeh. Riječ je gotovo o fenomenu, s ponosom je istaknuo načelnik, iza kojeg stoji veliki rad i trud, a koji je budućnost ovog otoka.

Naši stari su znali koje su najbolje sorte. Od tih sorti danas, ekološkim uzgojem, uz posebne uvjete i novom tehnologijom prilikom prerade odmah po berbi dobija se tekuće zlato.

Vrhunski proizvod kao što je šoltansko maslinovo ulje svojom kvalitetom uz puno rada, truda, znanja i vještine prilikom plasmana na tržište osigurava put prema uspjehu.

Načelnik je udruzi uručio simboličnu nagradu kako bi na prigodan način obilježili ovaj doista veliki uspjeh.

Načelnik je rekao kako su stvoreni sjajni temelji ostvarenim uspjesima, no treba ići dalje i uvijek stvarati nove vrijednosti, dizati ljestvicu. Cilj je pomoći novim članovima u procesu kako bi porastao broj certificiranih ekoloških proizvođača. Riječ je o čitavom procesu, ne samo proizvodnje već i prilagodbe. Sigurno u budućnosti, u proizvodnji ulja na ekološki način, vidi i egzistenciju za stanovnike otoka.

Tomu će svakako pridonijeti i izgradnja novog objekta za preradu maslina, moderne uljare u Grohotama, za čiju izgradnju je Poljoprivredna zadruga Grohote, iz europskih fondova osigurala sredstva. Ovo je važna karika u preradi maslinovog ploda i dobivanja ulja vrhunske, svjetski priznate kvalitete.

To će biti drugi moderni objekt za preradu maslina na otoku, uz postojeću privatnu modernu uljaru u Gornjem Selu.

Svakako, vrijedan ulog u budućnost maslinarstva na otoku.

No cijela priča počinje od ploda i čovjeka.

Udruzi je potreban prostor za rad, ne trebaju samo mjesto za sve nagrade i medalje, već prostor za djelovanje stoga će im pružiti potporu i pomoć u potrazi za adekvatnim rješenjem, dok se ne realizira najavljeni projekt Centra izvrsnosti dalmatinskog maslinovog ulja u Gornjem Selu u zgradi stare škole.

Predsjednik udruge, gospodin Zlatko Burić, zahvalio na potpori Općini Šolta, istaknuo kako je za udrugu ovo doista velika radost i kako su se stvari pokrenule zajedništvom i sastojkom koji osim masline ulje čini kakvim je, a to je ljubav. Zahvalio je svim članovima udruge, starima i novima. Govorio je o novim mogućnostima plasmana na tržište u Nizozemskoj .

Posebno su zanimljive mogućnosti koje će otvoriti zlatne medalje s natjecanja u Dubaiju šoltanskom maslinovom ulju.

Evo što kažu o tome organizatori Dubai OOC-a: - Ulja s natjecanja su predstavljena mnogima u Dubaiju tako i gurmanskim kuharima u restoranima, upraviteljima i distributerima palača, također.

Cilj natjecanja maslinovog ulja u Dubaiju nije samo u nagrađivanju najboljih maslinovih ulja, već predstaviti najbolja maslinova ulja koja se plasirati na tržište. 

Postavili smo dva vrlo različita kanala prodaje koji su internetska prodaja i prodaja u trgovinama. Trenutno smo u procesu otvaranja 5 trgovina. U tijeku je postavljanje displeja koji će se nalaziti u specijaliziranim prodavaonicama poput delikatesnih, ali i u hotelima i palačama uglavnom u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Naš cilj tijekom 5 godina je biti prisutan na 5 kontinenata s fizičkom mrežom od 1.000 prodajnih mjesta. Što se tiče dijela e-trgovine, imamo više od 70 web stranica koje razvijamo gotovo 3 godine. Trgovine se nazivaju Best Olive Oils Store.

More mogućnosti.

Predsjednik udruge Zlatna Šoltanka je spomenuo i početak suradnje s domaćim nagrađivanim proizvođačem koji ima delikatesne trgovine diljem Hrvatske, a koji će u svoju ponudu uvrstiti šoltansko maslinovo ulje.

Novih mogućnosti i aktivnosti je puno i potreban je timski rad. Projektom u kolovozu bi se trebalo osigurati sredstva za marketinške aktivnosti i organizaciju manifestacija i natjecanja.

Gospodin Burić govorio je i o osnovi za budući panel jer je Šolta postala bogatija za šest senzornih analitičara djevičanskog maslinovog ulja.

Cilj je sastajati se jedno mjesečno za početak, kako bi vježbali, razvijali i unaprijeđivali svoja znanja, temeljena na okusu i izoštravali svoju vještinu i umijeće. Također, jedan od ciljeva je i uvrštavanje na listu senzornih analitičara djevičanskog maslinovog ulja Hrvatske te svakako postoji podloga za osnivanje panela na otoku Šolti, no na tom putu treba raditi i sudjelovati na natjecanjima.

Uloga koju imaju paneli i senzorni analitičari, osim natjecateljskog dijela, je i stavljanje ulja na tržište, pri čemu treba prepoznati kvalitetno ulje i ocijeniti njegove mane i pozitivne strane.

U prosincu će se održati natjecanje maslinovih ulja na Šolti, a ove godine je cilj proširiti ga na ulja s područja cijele Dalmacije.

U cilju edukacije i podizanja svijesti proizvođača ulja otoka Šolte može se organizirati natjecanje maslinovog ulja u dvije skupine: ulja ekološke proizvodnje koje se prerađuje odmah i ulja odgođene prerade, kako bi se povećao broj proizvođača maslinovog ulja na ovaj način i uvidjele prednosti prerade po berbi, uzgoja na ekološki način i povećao broj certificiranih proizvođača.

Gospodin Burić je zaključio kako je njemu, a i svima maslinarima, uvijek, a posebno u nadolazeća dva mjeseca, najvažniji plod, sada će se posvetiti aktivnostima i izazovima u masliniku, kako bi ovogodišnja berba bila uspješna!  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.