Načelnik ugostio sudionike manifestacije Dani Eugena Buktenice


U sklopu Dana Eugena Buktenice, načelnik Nikola Cecić Karuzić je u vijećnici primio sudionike manifestacije uoči večerašnjeg svečanog otvorenja. Pozdravio je goste u ime Općine Šolta i zahvalio na dolasku te izrazio zadovoljstvo povezivanjem kroz umjetnost u čast najpoznatijeg šoltanskog slikara naive Eugena Buktenice, govoreći o našem otoku i nadajući se da ćeuživati u njemu kao što su to od antike činili carevi i kraljice. Govorio je o Šolti jučer, danas i sutra!

Prisutne je potom pozdravila u ime udruge Eugen Buktenica, Tatjana Rau, predstavivši program manifestacije koja povezuje modru i zelenu Hrvatsku kroz most suradnje i prijateljstva te izrazivši zadovoljstvo što je projekt uključio i drugu godinu zaredom Maticu iseljenika nastojeći povezati Hrvate diljem svijeta kroz umjetnost i umjetnike iz različitih krajeva.

Ove godine Odjel za kulturu Hrvatske matice iseljenika, kojim rukovodi Snježana Jurišić, koja se također prigodnim riječima obratila, predstavlja nam umjetnost naive u izradi glasovitih slika od slame vojvođanskih Hrvata. O slamarstvu i slamarkama koje djeluju u sklopu Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva Matija Gubec iz Tavankuta te o Galeriji Prve kolonije naive u tehnici slame govorit će tijekom svečanog otvaranja predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnik u srpskom Parlamentu - Tomislav Žigmanov iz Subotice.

U ime Udruge hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u Bosni i Hercegovini, pozdravio je predsjednik Udruge Vedran Vidović iz Mostara.

Iseljenički bračni par umjetnika – Ankica i Antu Karačića, podrijetlom iz Lovasa, koji dolaze iz Iserlohna, a godišnje priređuju po desetak izložbi, a poznati su i po jedinstvenom međunarodnom likovno-literarnom natječaju za djecu hrvatske nastave u iseljeništvu, poklonili su Općini Šolta rad gospođe Ankice – par u šoltanskoj narodnoj nošnji i kratko su pozdravili prisutne.

Tu je bio i Tomislav Beronić, povratnik u Hrvatsku iz Njemačke, rodom iz Vukovara, književnik koji već 40 godina blisko ''''prijateljuje'''' sa Šoltom, a nedavno je objavio i knjigu pod naslovom ''''Dopala me Šolta'''' i autor je aplikacije u suradnji s TZ Šolta, VIVOŠ – virtualni vodič otoka Šolte, što će sudionici moći iskusiti sutra već kada je TZO Šolta organizirala turistički obilazak lokacijama iz aplikacije koju će predstaviti na iskustven način.

Među najatraktivnijim sadržajima manifestacije su svakako likovne radionice za djecu i odrasle – tzv. Mala ''''škola'''' naive koje nas očekuju u narednim danima.

Sudionici sada zajedno uređuju kutak u kojem će se predstaviti radovi. Izložba koju ove godine predstavljamo – Podravska idila na Šolti autora Mirka Horvata vas očekuje večeras, kao i izbor iz naive šoltanskih slikara.

 Sinergija umjetnosti, suradnje i prijateljstva!

Vidimo se u dvoru Bratske kuće u Grohotama s početkom u 20:00 h.  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.