Obilježena deseta godišnjica smrti hrvatske pjesnikinje Vesne Parun


U nedjelju, 25. listopada na starom groblju u Grohotama, pod čepresom uz crkvu svetog Stjepana, u blizini groba njenog djeda, Ante Mateljana Jukića, na grob Vesne Parun, načelnik u ime Općine Šolta, Nikola Cecić Karuzić, vijećnica Vojka Tomić u ime Općinskog vijeća, naš šoltanski svestrani autor koji štuje i štije rič, Dinko Sule i umirovljena profesorica hrvatskog jezika Mirjana Stanić, ravnateljica AK Suleta, došli su, u znak sjećanja i povodom tužne desete obljetnice smrti najveće hrvatske pjesnikinje Vesne Parun, na grob najveće hrvatske pjesnikinje, a načelnik je položio cvijeće i zapaljene svijeće. Pročitana pjesma naše šoltanske autorice Gordane Burice, posvećenu Vesni Parun pridonijela je da svi zajedno, na skroman način obilježimo mišlju, stihom, dolaskom, cvijećem i svijećama tužnu desetu obljetnicu otkad je Vesna Parun napustila fizički ovaj svijet.

Kakva je posebna bila, poslala nam je znak - točno u 11:15, kako smo odredili vrijeme susreta pod čempresom, kiša je pala i odmah potom, zasjalo je sunce, po njezinu - moralo je bit drugačije i poetično, čak i vrijeme.

Oni koji nisu mogli doći k Vesni na grob povodom deset godina otkad je preminula, vjerujemo da su upalili svijeću, čitali njene stihvoe ili joj uputili misao, svakako na svoj način svatko da je obilježio ovaj dan.

Vesna Parun, pjesnikinja od ovoga i onoga svijeta, koja je svoje posljednje zemaljsko utočište našla na otoku Šolti, shodno svojoj želji, uvijek će živjeti u svojim stihovima, kojima nas je zadužila zauvijek.

Čitajmo ih.

Sjećanje na Vesnu neće izblijediti, ka ni njeni stihovi - uvijek će biti tu! Povodom obilježavanja ove tužne godišnjice, cvijeće koje smo ostavili uvenut će sasvim sigurno, no pisani trag ostaje zauvijek te uz potporu Općine Šolta, Kulturno-informativni centar izdat će knjižicu “Za Vesnu”, kako bismo joj pisanom riječju odali zahvalnost na skroman, no iskren način.

Uskoro će knjižica ugledati svjetlo dana, a o svemu više na našim mrežnim stranicama. Predstavljanje knjige, kada ćemo šoltanskoj i široj publici predstaviti radove skupine autora, bit će kada dođu ljepša i sigurnija vremena za svih nas.

Čuvajte se i čitajte Vesninu poeziju jer samo tako je zauvijek s nama!

Autor prve tri fotografije: Dinko Sule


Općina Šolta - Natječaji

Natječaji

Općina Šolta - iTransparentnost

iTransparentnost

Općina Šolta - Službene novine

Službeni glasnici

Općina Šolta - Javna nabava

Javna nabava

Općina Šolta - Proračun

Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

Općina Šolta - Investicijski projekti

Investicijski projekti

Općina Šolta - Natječaji

Natječaji

Općina Šolta - iTransparentnost

iTransparentnost

Općina Šolta - Službene novine

Službeni glasnici

Općina Šolta - Javna nabava

Javna nabava

Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.