Općina Šolta jedno od najpoželjnijih mjesta za život


Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, Općina Šolta uz Medulin, Podstranu i Kanfanar su najugodnije za život.

S ponosom  pozdravljamo ovu činjenicu u koju je uloženo mnogo rada, truda i napora za dobrobit svih stanovnika našeg otoka te s iznimnim zadovoljstvom dočekujemo kada se ta činjenica prepozna i dokaže i od strane vanjskih čimbenika.

Podaci DZS-a o migraciji stanovništva pokazuju da su općine na moru najpoželjnije mjesto za život. Vodeće su općine iz Istarske, Splitsko-dalmatinske, Primorsko-goranske i Zadarske županije. Većina njih nudi niz pogodnosti za obitelji, od naknada za novorođenu djecu, sufinanciranje vrtića, radnih bilježnica za školarce do stipendija i besplatnih prijevoza u gradove. Stoga se mnoge i same nazivaju da su općine po mjeri mladih obitelji

"Šolta je vodeća po saldu migracija u razdoblju od 2011. do 2018. godine u odnosu na broj stanovnika, ali i po saldu migracija s inozemstvom.

Šolta je otok blizu Splita i dobro povezan s kopnom. Zimi, kada su linije najrjeđe, postoji 6 polazaka i 6 dolazaka na otok, prilagođenih školarcima, studentima i radnicima. Srednja škola i fakultet su u Splitu, ali svi šoltanski školarci i studenti putuju i imaju besplatan prijevoz na moru i kopnu. Općina Šolta dodjeljuje stipendije za đake i studente, osigurava besplatno radne bilježnice i ostali materijal koji nije financiran iz drugih proračuna, sufinancira ekskurzije te sufinancira putni trošak u pomorskom prijevozu roditeljima kada su u pratnji djeci za odlazak u Split na slobodne aktivnosti kojih nema na otoku. Sufinancira i prijevoz stanovništvu koje putuje na posao u Split, a kojima poslodavci ne priznaju putni trošak.

Korištenje sportske dvorane je besplatno za sve aktivnosti." - istaknuo je načelnik ovom prilikom.

Dodao je i kako Općina Šolta podupire i sufinancira rad udruga, kojih je veliki broj na otoku, a posebno onih čija je aktivnost usmjerena na djecu i mlade.

Dječji vrtić i jaslice rade 10 sati. Puna cijena vrtića je 600 kuna, a jaslica 670 kuna. Međutim Općina sufinancira boravak, za prvo dijete u iznosu od 150 kuna, za drugo dijete u iznosu od 300 kuna, za treće dijete u iznosu od 450 kuna. 

Općina Šolta daje i izdašne naknade za novorođenu djecu i to 6.000 kuna za prvo dijete, za drugo 12.000 kuna, treće 20.000, četvrto 35.000 kuna, a za peto i svako sljedeće dijete 50.000 kn. 

Radi se na izgradnji zgrade POS-a sa 14 ili više stanova za mlade obitelji. 

Najveći razvoj vidi se u nautičkom turizmu koji traje do sedam mjeseci u godini. 

Turistička sezona se produljila, a broj radnih mjesta koja se traže u ugostiteljstvu ne može pokriti samo domaće stanovništvo.

Načelnik, gospodin Nikola Cecić – Karuzić, zaključio je ovom prilikom i o pokretanju poljoprivrede i građevinarstva te istaknuo posebno koliko je u maslinarstvu nagrađeno zlatnom medaljom ulje ekološke proizvodnje autohtone sorte donijelo napretka i utrlo put ekološkoj proizvodnji ulja te otvorilo mogućnosti za sve koji se žele baviti maslinarstvom i ekološkom proizvodnjom ulja, a ujedno je taj uspjeh omogućio postizanje zavidne cijene ekološki čistog ekstra djevičanskog šoltanskog maslinovog ulja.  

Istaknuo je i kako postoji i dobra zdravstvena i socijalna zaštita, a tekst možete u cijelosti pročitati ovdje.  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.