Opet zlato Zlatnoj Šoltanki!


Udruga maslinara "Zlatna Šoltanka" navikla nas je na velike uspjehe koje ostvaruje njihovo zlatno maslinovo ulje, no na svakom novom i velikom uspjehu čestitamo im s jednakim ponosom i zanosom!

Šoltansko maslinovo ulje je u kategoriji ekološkog monosortnog ulja nagrađeno zlatnom medaljom na prestižnom natjecanju maslinovih ulja NYIOCC 2020.!

Na ovogodišnjem ocjenjivanju ekstradjevičanskih maslinovih ulja New York International Olive Oil Competition (NYIOOC) hrvatska su ulja osvojila 39 zlatnih i 12 srebrnih medalja. To je najveći uspjeh hrvatskih ulja dosad na ovom prestižnom ocjenjivanju. NYIOOC se održava svake godine u proljeće i na temelju ocjena sedamnaestočlanog panela sastavlja se Službeni indeks najboljih svjetskih maslinovih ulja (Official Index of the World''s Best Olive Oils). Riječ je o najutjecajnijoj listi proizvođača i maslinovih ulja za međunarodne distributere.

Na ovogodišnje, osmo izdanje NYIOOC-a stigao je 881 uzorak iz cijeloga svijeta, a nakon što je pandemija korona virusa sve zatvorila, ocjenjivanje je obavljeno bez okupljanja sudačkog panela.

Važno je naglasiti da su hrvatska ulja osvojila medalje i u kategoriji blendova i u kategoriji monosortnih ulja, što znači da su hrvatski uljari svjetski relevantni u oba područja proizvodnje ekstradjevičanskog ulja. Drugo, važno je da su zlata dobili proizvođači sasvim različitog profila, od jako velikih do obiteljske uljare  i mlađih malih proizvođača. Posebno je važno da sve važnija priznanja dobivaju ulja iz Dalmacije.

Njujorški trijumf hrvatskih ulja trebao bi biti snažan poticaj ugostiteljima da ne koriste industrijska uvozna maslinova ulja. U vrhu hrvatske proizvodnje dovoljno je širok raspon cijena i okusa.

Što za Šoltansko maslinovo ulje znači ovaj uspjeh?

Broj proizvođača ekološkog maslinovog ulja u odnosu na lani je znatno porastao, kao i broj novih maslinika. Ulaganjima, trudom, znanjem i uspješnom borbom s izazovima, polako se ostvaruje vizija udruge "Zlatna Šoltanka"! Iskrene čestitke, puno uspjeha i dalje i kiše kad zatreba!

Zlatna kapja ulja je plod truda i rada brojnih maslinarskih naraštaja Šolte koje uzastopnim uspjesima i nagradama dobiva priznanje i potvrdu da njihov rad i trud nije bio uzaludan, a Udruga je to dovela do vrhunske kvalitete i zasluženih priznanja!Foto: www.solta-oliveoil.com


  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.