Otvorenje samostalne izložbe hlebinskih naivnih slikara Zlatka Kolareka i Stjepana Pongraca


Iz samog srca Podravine, prijateljske nam Općine Hlebine, svoju inspiraciju su hlebinski naivni umjetnici prenijeli na platno. I sinoć su donijeli nama, izloživši tridesetak radova u galeriji bratske kuće u Grohotama. Ova vrsta umjentosti, poznata kao izvorna hrvatska umjetnost ili „seljačko kazivanje“ duboko je ukorijenjena u podravskom kraju te su Hlebine nadaleko poznate upravo po naivnom slikarstvu.

Stjepan Pongrac i Zlatko Kolarek, svaki sa svojim stilom, obilježjima i pričama predstavili su nam svoja djela. Inspirira ih njihov kraj sa svim svojim ljepotama -ljudi, arihitektura i krajolik te tradicija – običaji, usmena kazivanja. Svatko od njih svoj doživljaj prenosi u svom izričaju na sebi karakterističan način. Tako možemo vidjeti zimsku idilu i proljetna te ljetna raspoloženja i poslove i podravske drage ljude.

Loptasta stabalca, mekane oblačiće, crkvice i hižice... Toplinu oko srca izaziva naslikana ljepota u oku promatrača.

Ova izložba dio je uspješne suradnje Općine Hlebine i Šolte, slikarske Udruge Eugen Buktenica Đenko i Udruge hlebinskih slikara i kipara naive te dio ciklusa ljetnih izložbi u organizaciji Kulturno-informativnog centra otoka Šolte i udruge Šoltaart.

Drag prijatelje, hlebinske slikare, pozdravio je i KUD Šolta izvevši dva tradicionalna plesa te je nastupila i prekrasna, nadarena djevojčica, Leda Krvavica odsviravši Handelovu Sonatu u f duru, dok je njena sestrica, simpatična Inja bila stalak za note.

Prisutni su uživali u glazbi i umjetnosti te druženju.

Ciklus ljetnih izložbi u galeriji Bratske kuće u Grohotama bliži se finalu, no suradnja i novi projekti su pred nama. Općina Hlebine i Šolta će 13. rujna potpisati Povelju o prijateljstvu u Hlebinama.

Preko umjetnosti i prijateljstva grade se čvrsti mostovi.

Izložbu možete pogledati svakim danom od 9-11h te od 18-21h na adresi Šoltankih žrtava 14, galerija Bratske kuće u Grohotama.  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.