Posjet ministra Darka Horvata Općini Šolta


Nakon neslužbenog posjeta gospodina Franscelle, predsjednika parlamenta švicarskog kantona Ticino, o čemu smo pisali u prethodnom članku, vezano uz potencijalne investicije na otoku Šolti osobito u segmentu turizma i graditeljstva, slijedio je prijateljski radni posjet ministra prostornog planiranja, graditeljstva i državne imovine, gospodina Darka Horvata, kome se pridružila i obitelj, budući da je njihov obiteljski odmor završio danas. Predsjednik parlamenta kantona Ticino, Claudio Franscella i ministar Darko Horvat kratko su porazgovarali s načelnikom Nikolom Cecićem-Karuzićem, a koje nove mogućnosti će se stvoriti iz ovog susreta tek ćemo vidjeti.

Ministar prostornog planiranja, graditeljstva i državne imovine, gospodin Darko Horvat, nakon posjeta ove zime otoku Šolti, rekao je da će se vratiti i tako je učinio.

Svoj kratki odmor proveo je s obitelji na Šolti, no svakako svoju potporu otoku Šolti i uho za rješenja koja su potrebna uvijek ima, te je dio svog vremena izdvoio za radni prijateljski posjet i susret s načelnikom i suradnicima. 

Razgovaralo se o trenutnim problemima koje ima Općina Šolta u njegovom resoru. Načelnik je govorio o mogućnostima koje želi pružiti mlađoj populaciji, posebno u vidu radnih mjesta, investicijama koje su poboljšale kvalitetu života na otoku, kao što su nova škola i vrtić sa svim programima koje pružaju, o novim cestama, putevima i luci. Istaknuo je kako su skromne mogućnosti koje ima sama Općina te kako treba partnera i zahvalna je na potpori i županiji, koja uvijek naglašava kako nije “maćeha, nego majka”, te Vladi RH. Ispričao se u šali i vrlo šarmantno, gospođi i gospodinu Horvatu, kojemu je ovo drugi boravak na Šolti, a prvi obiteljski i gnjavimo ga, na što je njegova supruga, gospođa Sanja rekla kako ne smeta i kako svatko gušta na svoj način. 

Predstavio je svoje suradnike ministru, rekao kako zajedno radimo i gradimo te stavio fokus na trenutne probleme koji imaju prioritet u rješavanju: projekt Doma za starije i nemoćne u Srednjem Selu, izgradnja stanova po programu POS-a, davno prepoznatom programu stambenog zbrinjavanja mladih obitelji, koje za manju cijenu kvadrata od tržišne, dobivaju sigurnost i kvalitetu gradnje njihovog doma te je otvoreno zamolio za pomoć kako bi osigurao budućnost komunalnom poduzeću kojega Šolta doista treba. Općina Šolta otvorena je za dijalog te je pročelnici, gospođi Nataši Nazor Jovović prepustio riječ. Pročelnica je detaljnije izvijestila i naglasila trenutne probleme vezano uz projekt Doma za starije čija izrada je u završnoj fazi, problemu nepostajanja zemljišnih knjiga u Donjem Selu, Srednjem Selu i Grohotama, projektu izgradnje “POSovih” stanova te problemu nelegalne gradnje na otoku Šolti.

Ministar je zahvalio na gostoprimstvu, rekao je kako se osjeća dobrodošlo i ugodno, kao kod kuće te sigurno ovo nije njegov posljednji posjet Šolti te da je rado izdvojio svoje vrijeme i da može pomoći u rješavanju većine problema koji su mu izloženi te da nisu nerješivi već se njihovo rješavanje odužilo. Imao je prilike vidjeti kako ovaj prekrasan otok ide naprijed i to ga veseli te će pomoći koliko je u mogućnosti, zaključio je iskreno i realno. Osvrnuo se na gospodarski rast zabilježen 2017., ’18. i ’19. godine, a rezultat je sredstava koja su osigurana iz europskih fondova, za usporedbu, situacija je sada nešto drugačija i na jesen nas očekuje jedna slika grada Zagreba koji treba pomoć, ne samo u sanaciji, već u konstrukciji grada koja će ga čuvati od budućih potresa. Oslikao je kontekst u kojem će se rješavati i naši problemi i prijateljski ponudio svu svoju pomoć i potporu.

Predsjednik Općinskog vijeća, gospodin Ruić iznio je realan problem na temelju kojega je apelirao da se treba poboljšati zakon o gradnji, a razgovaralo se i o problemu divljih sidrišta na otoku Šolti.

Ministru je načelnik uručio prigodne i simbolične poklone – monografiju otoka Šolte, vrhunsko šoltansko vino i zlatno ulje te je i za premijera poslao poklon. Ministar se zahvalio u svoje i njegovo ime te je ovaj ugodan i uspješan radni susret polako priveden kraju. 

Ministar Horvat je u društvu načelnika i gospodina Ruića posjetio i DVD Šoltu gdje je porazgovarao s gospodinom Josipom Buricom, zapovjednikom DVA-a Šolta. Posjetio je i galeriju naivnog umjetnika Vice Buktenica, nasljednika jednog od najpoznatijih naivnih umjetnika, Eugena Buktenice.

Prepun dojmova, minister Horvat je s obitelji otputovao kući gdje ga uskoro očekuju nove radne obveze.  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.