Povelja o prijateljstvu potpisana i u Hlebinama


Suradnja i prijateljstvo Općine Šolta s Općinom Hlebine kroz umjetnost dobili su svoj nastavak na svečanoj sjednici povodom Dana Općine Hlebine - potpisana je Povelja o prijateljstvu u Hlebinama. Svečanoj sjednici su u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama 19. rujna, prisustvovali mnogi uvaženi gosti, a načelnik Nikola Cecić Karuzić je izrazio zahvalnost na gostoprimstvu te izrazio zadovoljstvo što su se općine Hlebine i Šolta te Županija povezale. 

- Hvala vam na divnom prijateljstvu koje smo uspostavili, a posebno hvala općinskom vodstvu, slikarima iz Hlebina, turističkoj zajednici, županu Korenu i Županiji na prekrasnom poklonu velebne pisanice koja krasi naš trg u Šolti. Uspostavili smo kulturnu poveznicu koja budi emocije, nadam se da ćemo isto učiniti i na planu gospodarske suradnje na obostrano zadovoljstvo i dobrobit naših mještana- kazao je načelnik Cecić-Karuzić.

Povodom prijateljskih posjeta imali smo prilike upoznati i župana Koprivničko - križevačke županije, Darka Korena, koji uz načelnicu Božicu Trnski, Udrugu hlebinskih slikara i kipara naive i TZ Koprivničko-križevačke županije iznimno podupire ovu suradnju sa Općinom Šolta, TZ Općine Šolta, Kulturno-informativnim centrom i dakako, najvažnijom poveznicom, izvorom ove suradnje i prijateljstva - Likovnom udrugom Eugen Buktenica - Đenko. Župan Koren osvrnuo se na vrijednu suradnju podravskog i dalmatinskog centra naive i budućnost prijateljske općine kroz put umjetnosti koju žive.

-Hlebine i umjetnici koji stvaraju ovdje, u kolijevci naivne umjetnosti, od velikog su značaja ne samo za našu županiju već i za cijelu Hrvatsku, jer ovakva je kulturna baština i naivna umjetnost jedinstvena i prepoznata na svim kontinentima. Postala je brend svjetskih razmjera i nakon godina stagnacije uspjeli smo je kroz brojne projekte ponovo oživjeti zahvaljujući suradnji s umjetnicima. Pisanica od srca doprla je do srca mnogih ljudi, činjenica je da smo u 12 godina tog projekta učinili vrlo mnogo za promociju našeg kraja, a tome mogu posvjedočiti i naši prijatelji sa Šolte koji su s oduševljenjem prihvatili naš dar i on je danas kulturna i turistička atrakcija koja privlači brojne posjetitelje. Takvih projekata i posjeta će biti i više jer u naivnoj umjetnosti imamo kulturni temelj za budućnost. Svi zajedno se morao truditi da male općine poput Hlebina opstanu, upotpuniti ih sadržajima i stvoriti uvjete koji će omogućiti da mlade generacije ostanu ovdje živjeti - poručio je župan.

Stanovnicima prijateljske nam Općine Hlebine čestitamo Dan Općine i radujemo se budućim projektima i kročenju starim i novim putovima umjetnosti i prijateljstva!


  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.