Predstavljanje knjige "Tajanstveni tekton"


U Knjižici u Grohotama, 5. rujna, četvrtak u 19:00 h je u opuštenoj atmosferi održano prekrasno predstavljanje knjige Tomislava Beronića, „Tajanstveni tekton“.

Predstavljanje ovog romana, nastavka nagrađenog SF trilera Peta dimenzija, u organizaciji GKMM Knjižnice Grohote i Kulturno-informativnog centra otoka Šolte, vodila je gđa Željka Alajbeg. U glazbenom dijelu programa nastupila ženska klapa Čuvite. Uz knjižničarku, gđu Alajbeg i autora, gospodina Beronića, gost je bila gđa Nataša Blagaić, svima nama dobro znana članica ženske klape Čuvite i neizostavna sudiona šoltanskog kulturnog života u svim segmentima, posebno književnim i glazbenim.

Gđa Alajbeg je predstavila roman Tajanstveni tekton, naslonivši se pritom u dijelovima predstavljanja i na prvi – Petu dimenziju, raslojivši oba romana na iznimno dopadljiv, stručan, zanimljiv način, iščitavši sve poruke i slojeve i upoznavši publiku sa svim dimenzijama i idejama ovog i prethodnog romana.

Autor, gospodin Beronić, je odgovarao na njena pitanja, toliko jednostavno i toplo, s lakoćom s kojom i stvara ova iznimna i nesvakidašnja književna djela, s dozom humora, kao da je riječ o vicevima, a ne kompleksnim slojevima SF trilera za koje osim istraživačkog duha, talenta i umijeća je potrebno znanje i umješnost u istraživanju te puno vremena i truda da bi sjedio tu i sjajno se zabavljujući u cijelom tom procesu, takav svoj pristup i duh podijelio s prisutnima.

Najavio i treći roman kojim ova trilogija nikako ne završava, a o čemu je riječ, svakako ćemo podijeliti s vama u bliskoj budućnosti.

Roman ‘Peta dimenzija’ 2017. godine osvojio je nagradu publike Artefakt na RIKON-u. To je avanturistički roman o mladoj znanstvenici Dorothei Eden, koja u Teslinom eksperimentu s bežičnim prijenosom energije otkriva prolaz u petu dimenziju gdje komunicira s tektonima, znanstvenicima koji su unaprijedili čovječanstvo, kao što su Newton, Hypatia, Ibn Sina i Jeshua. Tektonske prolaze Dorothea otkriva po cijelom svijetu, ali ulazak u petu dimenziju kroz tektonski prolaz nije bezopasan. Vibracijama promjene suprotstavlja se Jedina sila Dinamisa koja može uništiti tektonski prolaz dok je tekton u njemu. Dorothea uspijeva nadmudriti Dinamisu i na kraju prvog dijela trilogije povezuje sve tektone u tektonsku mrežu u kojoj mogu međusobno komunicirati.

U drugom dijelu, ‘Tajanstveni tekton’, istraživanja bežičnog prijenosa energije nastavljaju se izvan laboratorija i eksperiment izlazi u javnost. Peta dimenzija i savjeti tektona pomažu Dorothei da pronađe novac za financiranje eksperimenta. Susreće tajanstvenog tektona čiji trag vodi do Nijagare i Dorothea pretpostavlja da bi tajanstveni tekton mogao biti jedan od najsjajnijih umova u povijesti, za kojeg kažu da je izumio 21. stoljeće – Nikola Tesla.

Jedna od lokacija na kojima se odvija radnja je i otočić Stipanska ispred Maslinice, gdje se nalaze ostatci benediktinskog samostana. Knjige su dijelom i nastajale na Šolti, za vrijeme ljetovanja, a na čitanje ih je slao gđi Nataaši Blagaić, svojoj rođakinji, čije je sve zabilješke uvažio.

„Roman sam počeo pisati kako bih obradio svoje bilješke i razmišljanja o odnosu znanja i vjerovanja, a nisam bio svjestan da pišem priču u ženskom rodu dok me na to nisu upozorili prijatelji kojima sam roman poslao na čitanje“, dodao je gospodin Beronić, podijelivši s prisutnima da ne krije da je glavna junakinja dobila ime po njegovoj neustrašivoj i upornoj kćeri te dodavši svoja promišljanja o vjerovanju, znanju i naposljetku nepravdama učinjenima ženama kroz povijest, posebno u znanosti te kako uvijek teži balansu, tako i kroz svoje stvaranje.

Čak su i detalji na predstavljanju knjige bili u skladu sa samim diskursom. Nevjerojatno snažna poruka u cjelini na svim razinama, prekrasno i nesvakidašnje predstavljanje., više književno druženje.

Nadamo se da će gospodin Tomislav, koji čini sjajan, uspješan i jedinstven tim zajedno sa svojom suprugom, gđom Biserkom te cijelim šoltanskim timom prijatelja, uskoro opet biti naš gost, čemu se već sada radujemo.

Želimo mu dobru zabavu i inspiraciju pri novim književnim stvaranjima!

Vas pozivamo da u GKMM posudite i pročitate njegova djela kako biste spremni dočekali promociju trećeg nastavka. Gđa Alajbeg će sigurno odgovoriti na sva vaša pitanja, te ćete, ukoliko niste bili na predstavljanju knjige „Tajanstveni tekton“, vođeni njenom stručnošću i s toliko ljubavi doživjeti čaroliju njene prezentacije.

I ne zaboravimo – „Znanje je blagoslov kada ga primaš i odgovornost kada ga koristiš.“    Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.