Predstavljen 31. broj Bašćine!


Na predstavljanju 31. broja časopisa Bašćina, koji je izlazak svojih 30 godina obilježio prošle godine, a evo je polako u četvrtom desetljeću njena izlaženja  - okupio se velik broj Šoltana, prijatelja Šolte i ljubitelja Bašćine u dvoru Bratske kuće u Grohotama, sinoć, 2.8.2022.

Urednik DInko Sule, svoje obraćanje publici, zaključio je emotivno riječima kako će dok bude mogao hodat i govorit, uređivat Bašćinu! Osvrnuo se na izazove s kojima se suočava i svoju jaku motivaciju i inspiraciju zahvaljujući kojoj već četvrto desetljeće naš časopis izlazi.

Čast je bila biti pred publikom i predstaviti 31. broj omiljene šoltanske publikacije, u ime izdavača, Kulturno-informativnog centra otoka Šolte - Bašćinu koja čuva šoltanski identitet, jezik, kulturu, povijest, floru, faunu i izričaj svih pojedinaca koji svoj kreativni i znanstveni doprinos daju svojim stvaralaštvom. Bašćina bilježi sve ono što je za nas važno i za našu Šoltu, što naš otok jest.

Gostovali su Maja Radman na mandolini, autori Venera Stojan, koja je čitala stihove autora Ive Bilankova i Luisa Prar, koja je čitala svoje pjesme, 

Svih je za kraj nasmijao AK Sulet, a poslije ugodne književne večeri, gosti su uživali u gastro divotama koje su pripremile članice udruge Rusmarin.

Na gotovo 400 stranica ovogodišnjeg broja, možete naći znanstvene članke posvećene flori i fauni, nešto o novim nalazima koji su "podletitli pod objektiv" urednika, o istraživanjima i suradnji urednika s lepidopterologom Stanislavom Gombocem zahvaljujući kojima su zabilježene 411 vrsta noćnih leptira na Šolte, za razliku od dosadašnje 74, s čak tri zabilježene nove vrste za Hrvatsku. Fotografski zapis istraživanja možete pogledati u knjižnici Grohote - kao izložbu Danji i noćni leptiri Šolte do 30. kolovoza. Čitajte o pticama i gljivama Šolte, o ljudima, sjećanjima, doživljajima i pomorstvu ovog otoka - posebno u tekstovima Jadranke Novaković i Nataše Blagaić, koje pišu o brodovima ovog otoka koji su plovili i hranili šoltanske obitelji, iza kojih stoje mnoge sudbine! Brodovima sazdanima za plovidbu, no brodovi bez svojih ljudi ploviti ne mogu! 

Bašćina je časopis kolažnog tipa i čuva zapis o svemu što je šoltansko, ona je žila kucavica i Šolta sama po sebi.

Uz tekst o don Živanu, don Ante Sorića, napisan povodom stote godišnjice njegova rođenja 2021., naći ćete i pjesmu urdnika posvećenu don Živanu, DInka Sule.

Uz pjesme drugih autora i njihove priče, nasmijat ćete humoreski Venere Stojan, nagrađenom dramskom djelu Maje Radman, no i prolit ćete koju suzu kroz smij dok budete čitali retke Gordane Burice, Nikole Mateljana, Ivana Kuzmanića ... 

Šolta u sjećanjima, jer kako Mateljan piše o suštini zarobljena u riječima: “Jemali su bogatstvo, kojega danas nima. Istina je da čovik ne živi samo o kruvu.”

Mi imamo bogatstvo zapisano u časopisu koji nam ostavlja zalog za budućnost. Štijmo je!

Živimo, kako bismo imali o čemu pisati. I bez zajedništva, nema ništa.

Neka naše Bašćine, budimo ponosni na nju!

Uživajte! Novi broj Bašćine možete kupiti u prostorijama Općine Šolta!  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.