Predstavljen glavni projekt Centra za pomoć i brigu o starijim nemoćnima


Načelnik Nikola Cecić Karuzić otvorio je prezentaciju glavnog projekta Centra za pomoć i brigu o starijim i nemoćnim osobama u petak, 11. studenog 2022. u Vijećnici, suradnicima i vijećnicima.

Projekt je prezentirala tvrtka Gilan d.o.o., koja je ujedno autor glavnog projekta (projektno-tehničke dokumetacije) Centra, popularno zvanog Dom za starije u Srednjem Selu. Arhitekt Dražen Arbutina i ing. elektrotehnike, ujedno i vlasnik tvrtke Gilan d.o.o. Josip Giljanović, s petnaestak stručnih suradnika su projektirali ne samo objekt, nego puno više od samo mjesta, koje bi trebalo zaživjeti u Srednjem Selu te pružiti starijim i nemoćnim osobama sredinu koje bi svojim standardom i uslugama im pružilo kvalitetan život u dobi u kojoj im je to prijeko potrebno i na način kakav zaslužuju.

Upravo naziv centar sugerira promišljenost, cjelovitost i brigu s kojom je na umu projektirano ovo mjesto do posljednjeg detalja, a prema glavnim nalozima naručitelja projekta, Općine Šolta., čije su ideje i zahtjevi nadograđeni, oplemenjeni i i implementirani u kvalitetan, siguran, opremljen, vrhunski, estetski i nadasve funkcionalan prostor koji će biti središte kakvo ljudi zaslužuju u svojoj starijoj dobi.

Mjesto za budućnost sa svim potrebnim sadržajima koji bi štićeniku omogućili kvalitetan, ne samo boravak, već život i njegu.

Ovaj projekt za budućnost i sam proces izrade projekta nije bio lak, te je Općina Šolta uložila velike napore i trud da bismo danas imali glavni projekt pred očima, počevši od ideje, pronalaska zemljišta, do procesa izrade idejnog projekta, ishođenja potrebnih akata za gradnju, izrade glavnog projekta… I kao takav, projekt za budućnost ovog otoka, Centar za pomoć i brigu o starijim i nemoćnim osobama do posljednjeg je detalja osmišljen i funkcionalan, siguran o kvalitetan s mogućnošću čak i proširenja kapaciteta.

Razvedenom strukturom planiranog i očuvanjem izvornih objekata na prostoru obuhvata, a u skladu s prostornim planom, nastojalo se olakšati prisustvo objekta unutar samog autentičnog prostora otoka.

Centar će se sastojati od prizemlja i 2 kata ukupne bruto površine od 2726 m2. Smještajni kapacitet u prostranim jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama biti će za 57 osoba i s mogućnošću dnevnog boravka još 40 osoba. Ova ustanova zadovoljavat će visoke europske standarde sa svim obveznim i popratnim sadržajima za ugodan život korisnika kao što su knjižnica i prostori za socijalni interakciju, zdravstvenu skrb i rehabilitaciju (ambulanta, prostor i bazen za fizikalnu terapiju, veliki park za rekreaciju…). Prostor glavne zgrade iznosi 1270 m2, a predviđeno je i 28 parkirnih mjesta.

Vrijednost projekta je 30. 800 000, 00 kn.

Projekt je izrađen i po ekološkim i svim siguronosnim standardima te je riječ o energetski održivom objektu, što je važno kada smo svjesni da kročimo u budućnost u kojoj je i poželjno i neizbježno, da će glavni izvori energije biti oni održivi. Objekt bi imao status potrošača s vlastitom energijom, jer su planirane dizalice topline, fotonaponska elektrana na krovu kapaciteta 54, 6 kW t i za slučaj nestanka energije, agregat istog kapaciteta.

Govorimo o nadstandardu objekta samo zbog kvalitete, no to je standard za budućnost i onaj koji budući štićenici svakako zaslužuju.

Prezentacija glavnog projekta Centra upoznala nas je s detaljima prijeko potrebnog mjesta na otoku Šolti, koji će osim skrb za starije i nemoćne sugrađane, pružiti i mogućnost znatnog broja novih radnih mjesta.

Sadržaje Centra možete vidjeti na ovoj poveznici, a aktualan je i poziv na uvid u geodetski elaborat, o čemu više možete vidjeti ovdje.  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.