Predstavnici Općine Šolta na osnivačkoj sjednici Radne skupine/Otočkog partnerstva za izradu dopune Plana razvoja SDŽ


U organizaciji JU RERA S.D. krajem veljače 2023. godine održana je prva (osnivačka) sjednica radne skupine/otočnog partnerstva za izradu dopune Plana razvoja Splitsko-dalmatinske županije. Sjednici su nazočili predstavnici Općine Šolta, načelnik Općine Šolta Nikola Cecić Karuzić i direktorica KP Basilije Tihana Glavurtić, predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita, te predstavnici drugih otočnih gradova i općina, građanskih udruga, kulturnih institucija, i javnih ustanova.

Predstavnici nadležne Uprave za otoke u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije predstavili su cjelokupni rad Uprave te svoju koordinacijsku ulogu u pripremi i provedbi Integriranog teritorijalnog programa (ITP-a) i teritorijalnih strategija za otoke. 

Naveli su da je, u pogledu ekonomsko-geografskog područja koje obuhvaća, ITP usmjeren i na razvoj pametnih i održivih otoka kojima je dodijeljena alokacija od 150 milijuna eura bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj. 

Indikativne operacije u ITP-u pokrivaju specifične potrebe otoka koje su lokalnog karaktera i povezuju više tema (javno-društvena i poslovna infrastruktura, zaštita okoliša i prilagodba klimatskim promjenama, valorizacija kulturne baštine i usluga te energetska učinkovitost) s potencijalom njihove integracije na programskoj i projektnoj razini.

Zamjenica ravnatelja JU RERA S.D. Marica Babić istaknula je da je izrada teritorijalnih strategija (TS) za otoke jedan od glavnih preduvjeta za implementaciju ITP-a. Teritorijalne strategije izrađuju obalno-otočne županije kao dodatak županijskim planovima razvoja uz obavezno sudjelovanje otočnih dionika (tzv. otočno partnerstvo) u procesu izrade.

Babić je objasnila ulogu JU RERA S.D. u izradi strategije za otoke, a otočni koordinatori Bernarda Kuliš i Ivan Samardžija predstavili su hodogram aktivnosti i nacrt poglavlja ''''Analiza razvojnih potreba i potencijala područja''''.

Nakon sjednice, predstavnici JU RERA S.D. održali su radni sastanak s predstavnicima Splitsko-dalmatinske županije i Uprave za otoke o prioritizaciji projekata.
  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.