Preminuo književnik Držislav Mladinov


Književnik Držislav Mladinov preminuo je u 92. godini života, 28. lipnja. Rođen je 1930. godine u Grohotama, na Šolti. Pogreb će biti u četvrtak, 1. srpnja u 16.30 sati na groblju u Grohotama.

Po struci je bio knjigovodstveni radnik, a književnim radom bavio se od rane mladosti. Potječe iz obitelji s velikom sklonošću prema umjetnosti, od oca Jakova i Terice (rođ. Gvozdenović).  Bio je aktivni član ŠGZ "Olinta" i dramske sekcije, kao pokretač i kino operater kino sekcije pri ŠGZ-u.

Držislav Mladinov bio je i pokretač osnivanja društva Narodna tehnika pri kojoj su djelovali foto sekcija i amateri telegrafisti.

Njegov brat Davorin bio je poznati režiser u Lutkarskom kazalištu u Zagrebu, a brat Vlatko aktivni dugogodišnji član ŠGZ-a Olinta te su njegovi notni zapisi objavljivani u časopisu Bašćina.

Držislav Mladinov objavio je tri knjige: komediju i dvije zbirke ljubavnih stihova. Poznat je po komediji Zaigrala riba u konalu (za koju je napisao i glazbu) te dramama Privezana bracera i Crvene ruže, koje su i izvođene na kazališnim daskama. Osim dramskih tekstova, pisao je i novele, a istaknuo se i u pisanju pjesama. Godine 1991. tiskana mu je zbirka pjesama Ljubav i snovi, a 1997. zbirka Rođena za ljubav.

Jednim od šoltanskih čakavskih govora, koji su zaštićena nematerijalna kulturna baština, grojskin idiomom, napisana su dva dramska teksta - Zaigrala riba u konalu te Privezana bracera


Pjesmu Držislava Mladinova "Natuknica" možete poslušati u izvedbi klape Ćuvite.

Glazba i stihovi: Držislav Mladinov

Obrada: Marija Brunsko

Fotografije pjesama u rukopisu: Privatna arhiva

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.