Priča o poznatoj hlebinskoj pisanici koja stiže na Šoltu


U prilogu županijskog informativnog mozaika dana 20.3.2019. imat ćete priliku vidjeti priču o procesu oslikavanja uskršnje pisanice, rukom poznatih hlebinskih naivnih umjetnika.
"Pisanica od srca", koja stiže i na Šoltu, je dio projekta i poklon koji nam pripremaju Koprivničko-križevačka županija i Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije.
Riječ je o velikoj pisanici visine 2 m i širine 1,5 m.
Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije je, kao prva u Hrvatskoj, pokrenula projekt izrade velikih uskršnjih jaja oslikanih u maniri naive. 

Zahvaljujući suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom, pisanice koje šire radost Uskrsa, krasile su trgove, galerije i sajamske prostore Rima i Vatikana (poklon Svetom Ocu Benediktu XVI), New Yorka, Milana, Ferrare, Budimpešte, Klagenfurta, Bruxellesa, Praga, Graza, Salzburga, Beča, Munchena, Balatonboglara, Nikšića, Riversidea, Pečuha, Pariza, Rige, Kotora, Međugorja, Subotice, Zagreba, Varaždina, Dubrovnika, Vukovara, Marseillea...

Svim tim gradovima, pridružit će se i otok Šolta. Uistinu nas raduje što ćemo i sami imati priliku izložiti obožavanu pisanicu i biti dijelom ove priče, koja je krenula na inicijativu Likovne udruge Eugen Buktenica i Udruge hlebinskih naivnih umjetnika.

Svečano otkrivanje pisanice bit će u Grohotama 7. travnja 2019. 

Da podsjetimo, Općina Šolta ostvaruje izvrsnu suradnju s Likovnom udrugom Eugen Buktenica te se kao kruna te suradnje i svih nastojanja i djelovanja  organizira svake godine u lipnju višednevna manifestacija "Dani Eugena Buktenice", gdje su neizostavni dio i dragi gosti, sudionici i prijatelji upravo umjetnici iz Hlebina, poznatog centra naivne umjetnosti, ne samo u Hrvatskoj, već i u svijetu. Time se povezuju umjetnost i očuvanje kulturne baštine. Šolta je ovom suradnjom učinila značajan iskorak u turističkoj promociji i povezivanju s ostalim regijama u Hrvatskoj.  

Općina Šolta će s Općinom Hlebine u rujnu ove godine potpisati i Povelju o prijateljstvu. 

U iščekivanju radosnog događaja Uskrsa i u duhu umjetnosti i prijateljstva, ne propustite pogledati ovu priču na HRT 4, 20. 3. 2019. kao uvod u sam doživljaj otkivanja pisanice od srca, koju ćete moći posjetiti u Grohotama, gdje će biti izložena nakon najavljenog svečanog otkrivanja (prve nedjelje u travnju).  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.