Priznanje Instituta za javne financije Općini Šolta za proračunsku transparentnost


Općina Šolta je od Instituta za javne financije dobila Priznanje za proračunsku transparentnost u razdoblju studeni 2021. - travanj 2022.

Već 4 godine za redom Općina Šolta dobiva priznanje za svoju transparentnost. 

Ove godine, Institut za javne financije, predstavio je 29. lipnja 2022. rezultate najnovijeg ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna županije, gradova i općina.

Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije. Na temelju njih građani se mogu angažirati i, između ostalog, pokušati utjecati na efikasnost prikupljanja i trošenja proračunskih sredstava, odgovornost Vlade i vlasti lokalnih jedinica, kao i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji.

Ovim istraživanjem Instituta za javne financije obuhvaćeno je svih 576 lokalnih proračuna u RH pri čemu se željelo utvrditi količinu i pravovremenost objavljenih dokumenata te kvalitetu službenih internetskih stranica lokalnih jedinica. Otvorenost je mjerena brojem objavljenih proračunskih dokumenata na mrežnim stranicama lokalnih jedinica u razdoblju od studenog 2021. godine do travnja 2022. godine. Promatrala se dostupnost pet proračunskih dokumenata te je stoga razina transparentnosti mogla iznositi od 0 do 5.

To su:

• izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2020.;

• izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2021.;

• prijedlog proračuna za 2022.;

• izglasani proračun za 2022.;

• proračunski vodič za građane za 2022.

Općina Šolta je osvojila maksimalan broj bodova za transparentnost općinskog proračuna te je time zasluženo dobila PRIZNANJE Instituta za javne financije.

Prosječna proračunska transparentnost svih hrvatskih županija, gradova i općina – izražena brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim mrežnim stranicama – iznosi 4,5 od mogućih 5. Sve županije objavile su svih 5 traženih dokumenata, prosjek gradova je 4,7, a općina 4,4. No, još uvijek 19 gradova i 92 općine ne objavljuju ni sva tri dokumenta koje su po zakonu obvezni objavljivati, dok 14 gradova i 124 općine ne objavljuju dva dokumenta koje im je Ministarstvo financija preporučilo objavljivati. Dvije općine nisu objavile nijedan proračunski dokument. Naravno, sama objava ključnih proračunskih dokumenata može se smatrati tek prvim, ali temeljnim korakom prema potpunijoj transparentnosti i participaciji građana, odnosno neophodnim preduvjetom za educiranje građana i njihovo uključivanje u lokalne proračunske procese. Rezultati istraživanja su dostupni i na web stranici Instituta za javne financije, zaključeno je u Osvrtu Instituta.

Općina Šolta se ovim putem zahvaljuje Institutu na ovom priznanju te svojim djelatnicima bez čije ažurnosti, timskog rada i pravovremenih te potpunih objava ne bi bilo moguće realizirati samu transparentnost.

Mrežna stranica Općine Šolta je svakodnevno i pravovremeno se ažurira i plod je suradnje djelatnika Općine – od ideje do ažurnosti pri pravovremenim objavama te je ovo priznanje na ponos svima.  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.