Priznanje Općini Šolta u sklopu projekta Načelnik.hr


Projekt Načelnik.hr nastavak je projekata Gradonačelnik.hr i Župan.hr, a koji su se unazad zadnjih nekoliko godina među hrvatskim medijima etablirali kao najrelevantnije mjesto za praćenje i analizu rada lokalne samouprave. Autori su više stotina analiza najuspješnijih hrvatskih gradova, županija i općina. Temelj njihovih analiza su objektivni i lako provjerljivi statistički podatci kojima su izvor javne institucije RH.

Izdvajamo i nekoliko zanimljivih parametara iz detaljne analize najboljih hrvatskih općina - Šolta je zauzela drugo mjesto po izdvojenim sredstvima za subvencije poduzetnicima po stanovniku, a šesto po izdvojenim sredstvima iz proračuna. Kostrena je po izdvojenim sredstvima za subvencije poduzetnicima po stanovniku bila 3., Rogoznica peta, Kolan 17. , Lovinac 22., Sućuraj 28. i Jasenice 29. Općina Bale je bila vodeća po izdvajanju za zaštitu okoliša po stanovniku s izdvojenih 4.499 kuna, a Vir drugi, Veliko Trojstvo peto, Šolta je bila 7.

Prema udjelu izdvojenih sredstava iz proračuna u odnosu na broj stanovnika, u svih 14 kategorija, osam puta u top 30 u bile su općine Vrsar, Dugopolje i Kostrena, po šest puta u top 30 bile su Šolta i Kolan, po pet puta Rogoznica i Murter-Kornati, po četiri puta Pićan, Funtana, Bale, Vir, Jasenice, Vinodolska Općina, Malinska-Dubašnica, Marijanci, Milna, Zadvarje, Kršan, Janjina i Konavle…

U planu do 2025. godine Općina Šolta navodi da ‘sustavom bespovratnih potpora poljoprivrednicima i obrtnicima žele učiniti poljoprivredu i gospodarsvo konkurentnim i održivim. Potpore se dodjeljuju za mjere povečanja broja obradivih površina na otoku Šolti, potpore sa sadnje u biljnoj proizvodnji te opće potpore razvoju poduzetništva na području otoka Šolta te je u razdoblju od 2022. do 2025. predviđen iznos od 577,5 tisuća kuna.

Detaljniji podatci su dostupni na nacelnik.hr.

Prema tim podatcima, Općina Šolta je ovo priznanje zaslužila za plasman među 30 NAJBOLJIH hrvatskih općina temeljem analize proračuna "per capita" (po glavi stanovnika)  i metodom udjela u proračunu.

Čestitamo!  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.