Priznanje Općini Šolta za transparentnost općinskog proračuna


Općina Šolta je od Instituta za javne financije dobila drugu godinu za redom Priznanje za transparentnost proračuna.

Naime, Institut za javne financije predstavio je 1. srpnja 2020. rezultate najnovijeg ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna županije, gradova i općina.

Ovim istraživanjem Instituta za javne financije obuhvaćeno je svih 576 lokalnih proračuna u RH pri čemu se željelo utvrditi količinu i pravovremenost objavljenih dokumenata te kvalitetu službenih internetskih stranica lokalnih jedinica. Otvorenost je mjerena brojem objavljenih proračunskih dokumenata na mrežnim stranicama lokalnih jedinica u razdoblju od studenog 2019. godine do travnja 2020. godine. Promatrala se dostupnost pet proračunskih dokumenata te je stoga razina transparentnosti mogla iznositi od 0 do 5.

To su:  godišnje izvršenje proračuna za 2018., polugodišnje izvršenje proračuna za 2019., prijedlog proračuna za 2020., izglasani proračun za 2020. i proračun za građane za 2020.

Transparentni proračuni omogućuju uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu, pa građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga i povećanje odgovornosti lokalnih vlasti.

Općina Šolta je osvojila maksimalan broj bodova za transparentnost općinskog proračuna te je time zasluženo dobila PRIZNANJE Instituta za javne financije.

Rezultati istraživanja su dostupni i na web stranici Instituta za javne financije.

Općina Šolta se ovim putem zahvaljuje Institutu na ovom priznanju te svojim djelatnicima bez čije ažurnosti, timskog rada i pravovremenih te potpunih objava ne bi bilo moguće realizirati samu transparentnost.

Mrežna stranica Općine Šolta je zaživjela u listopadu 2018. godine i plod je suradnje djelatnika Općine – od ideje do ažurnosti pri pravovremenim objavama te je ovo priznanje na ponos svima.

Pohvale nisu stigle samo od Instituta za javne financije, nego i od samih otočana, predstavnika medija i stanovnika drugih općina, što je tek iznimno zadovoljstvo i ponos.


  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.