Provedena ekološka akcija čišćenja podmorja Dioklecijanovog ribnjaka i nečujamskog "divljeg" sidrišta


Dana 25. i 26. rujna u akvatoriju Nečujma održana je ekološka akcija čišćenja podmorja uvala Piškera, Mala Maslinica i Potkamenica.

Ovu opsežnu akciju organizirali su i u njoj sudjelovali članovi i djelatnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Šolta", ronioci Javne vatrogasne postrojbe grada Splita, RK"Podstrana", Komunalnog "Basilija", Ronilačkog centra "Leomar"- Stomorska te članovi Mjesnog odbora Nečujam i mještani.

Ovu uspješnu ekološku akciju čišćenja podmorja možemo najprije zahvaliti suradnji između šoltanskih i splitskih vatrogasaca koji su još jednom pokazali koliko je svestran obuhvat djelatnosti kojima se bave naša vatrogasna društva, a također i kolika je njihova osviještenost za ekologiju i očuvanje prirodnih bogatstava Lijepe Naše.

Za ovogodišnju eko akciju odabrane su upravo ove nečujamske uvale koje su tijekom sezone najizloženije onečišćenju dna zbog iznimno velikog broja nautičara koji sidre u mirnim i zaštićenim uvalama Nečujma, a u kojima, na žalost, ne postoji uređeno sidrište.

Međutim, u izvađenih nekoliko tona otpada, nismo zatekli mnogo "materijala" čije podrijetlo bi moglo biti pretpostavljeno kao otpad od nautičara.

Osim velikog broja staklenih boca, u podmorju je zatečen uglavnom otpad kojeg bismo najprije mogli pripisati lokalnom stanovništvu, sto je upravo pokazatelj da smisao ovih ekoloških akcija nije samo izvaditi otpad iz mora, već zajedničkom suradnjom i uključenjem mještana osvijestiti u njima da je more naše blago, a ne naše odlagalište otpada.

Dosta otpada sakupljeno je u blizini potopljenog turističkog broda koji već godinama oskrnjava dno uvale Mala Maslinica i za kojeg nadležne institucije još nisu pronašle načina za njegovo uklanjanje iz podmorja.

Posebno obeshrabrujuće također bilo je ustanoviti kako su sve periske, kojih su prepune navedene uvale, kao i Nečujam koji je poznat kao prirodno stanište ove zaštićene vrste, potpuno otvorene i vjerojatno zaražene bolešću koja je ove godine devastirala brojne livade periski u Jadranu.

Unatoč projektu kojeg smo prije nekoliko godina proveli na otoku Šolti s ciljem zaštite periski, pri čemu smo sve uvale u kojima su rasle obilježili info tablama s opisom vrijednosti ove endemne vrste i zakonskim odredbama RH koje se odnose na zabranu vađenja istih iz mora- a koji se pokazao učinkovit obzirom na zatečeni broj periski, ipak izgleda da je onečišćenje mora ipak u tolikoj mjeri nezaustavljivo da se uz sav naš trud i osviještenost ne možemo boriti protiv stihijskog nautičkog turizma za koji je, čini se, naš plavi Jadran ipak- podkapacitiran.  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.