Radionica na temu Rezidbe maslina


Još od davnina rezidbi maslina poklanjana je velika pažnja. Kako bi stablo masline urodilo što boljim plodom potrebno je oblikovanje i prozračnost stabla te je upravo taj proces jedan od najsloženijih u maslinarstvu. Teorijsko znanje o anatomiji i fiziologiji masline, kao i različiti načini obrezivanja pomažu boljem razumijevanju stabla masline i procesa vezanih za berbu, no praktično iskustvo jedino je koje omogućava da se ovlada tehnikom. 

Radionica na temu Rezidbe maslina na Šolti, danas 9. ožujka, okupila je znatan broj polaznika, hobista i iskusnije maslinare. Iako većina polaznika svoje masline sama orezuje, na radionici su proširili svoje znanje i naučili nešto novo.

Na samom početku načenik Nikola Cecić Karuzić je pozdravio polaznike i izrazio zadovoljstvo održavanjem ovakvih radionica i njihovim značajem te suradnjom. 

Praktični dio radionice, kojoj je prethodio edukativni teorijski dio, se održao u masliniku Borisa Mladinova. Trajanje radionice je do tri sata kroz koja su polaznici su se educirali i kroz praktičan rad. 

Predavači su bili viši savjetnici Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede MInistarstva poljoprivrede, Silvija Marušić, Stanislav Štambuk, Mirjana Perica i Milan Jakovčić s užim specijalnostima u području maslinarstva, hortikulture i ekološke poljoprivrede. Educirali su kroz praktičan rad polaznike o rezidbi maslina i zaštiti masline od nametnika i bolesti. Radionica je organizirana u suradnji Savjetodavne službe za poljoprivredu, Općine Šolta i Zlatne Šoltanke s ciljem promicanja pozitivnih promjena velikih razmjera koje se ostvaruju kroz educiranje i projektiranje.


Foto: Nikola Cecić Karuzić


  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.