Radni posjet predstavnika županije povodom Dana Općine Šolta


U ponedjeljak, 2. kolovoza 2021. u ime župana Splitsko-dalmatinske županije, Blaženka Bobana, na Šoltu su u radni posjet stigli Stipe Čogelja, zamjenik župana i Ivica Kusić, pročelnik ureda Porezne uprave u Splitu povodom Dana Općine Šolta. Na sastanku s načelnikom, Nikolom Cecićem Karuzićem razgovarali su o ključnim i kapitalnim projektima Općine Šolta.

Načelnik, sa suradnicima, je razgovor započeo najavom potpisivanja ugovora vezano za financiranje izgradnje luke Stomorska, za dva tjedna kada će doći u posjet Šolti predstavnici županije i ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković. Riječ je o projektu vrijednom 20 milijuna kuna i od velike važnosti za Stomorsku i otok Šoltu. Zamjenik župana, Stipe Čogelja je potvrdio kako su rokovi vezani uz početak realizacije ovog projekta realni te kako luka Stomorska “ide dalje” te se događa renesansa ulaganja u obalni pojas, čime je jako zadovoljan.

Dalje se razgovaralo projektu izgradnje zaobilaznice Stomorska, koja je investicija Županijskih cesta i kako ga suradnjom možemo čim prije realizirati kako bi se za jedno turističko mjesto ostvarila kvalitetna prometna komunikacija i protočnost, unaprijedila pristupačnost i. uklanjanje uskih grla i nemogućnosti normalnog i sigurnog odvijanja prometa, koja se trenutno događaju u zoni naselja. Izmještanje tranzitnog prometa iz centra mjesta, povećat će sigurnost prometa i omogućiti normalno prometovanje vozila stanovnika, dostave, opskrbe i turista, posebno u ljetno vrijeme, kada je opterećnost centra mjesta prometom pravi izazov za svih.

Načelnik je istaknuo važnost sanacije potpornih zidova koji se nalaze na pomorskom dobru. Općina Šolta priprema projekt koji će prijaviti na natječaj kako bi se osigurala sredstva za njihovu nužnu sanaciju. Projektom sanacije potpornih zidova u Stomorskoj i Rogaču osiguralo bi se postojanje sigurnog i stabilnog potpornog zida na dionicama koje trenutno ne zadovoljavaju sigurnosne standarde i postoji realna bojazan od urušavanja, budući da je veći dio zida oštećen. Predstavlja i opasnost jer tu prolazi asfaltirana prometnica. Ovim zahvatima sanacije znatno će se povećati će sigurnost za lokalno stanovništvo i poboljšati komunalna infrastruktura.

Zamjenik župana je dao podršku i obećao suradnju u svim projektima, no najvažniji ishod radnog posjeta je dogovor o partnerstvu Općine Šolta i županije na projektu izgradnje Doma za starije i nemoćne u Srednjem Selu. U tijeku je izrada glavnog projekta, a investitor je Općina Šolta. Podsjećamo, u prosincu je prošle godine s Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine potpisan ugovor o darivanju zemljišta površine cca 7500 m2. Ovo je jedan od kapitalnih projekata Općine Šolta i iznimno važan za naše, posebno starije sugrađane koji zaslužuju najbolju i dostojnu skrb u svojoj osjetljivoj životnoj dobi, na svom otoku.

Jedna od gorućih tema je i vodoopskrba otoka Šolte, gdje je zamjenik župana svakako obećao pomoć u realizaciji projekta kojim bi se značajno poboljšala kvaliteta vodoopskrbe otoka te tako zadovoljilo rastuće potrebe koje ima stanovništvo, u svakodnevnom životu, a posebno u segmentu poljoprivrede i turizma.

Razgovaralo se vrlo konkretno o najvažnijim temama i projektima, utvrđeni su sljedeći koraci u projektima, u ugodnoj radnoj atmosferi te su doneseni zaključci i nađena potrebna rješenja za ključna pitanja u suradnji sa županijom. Sama suradnja koja je uvijek plodna, kao i snažna potpora županije, koju Šolta ima, najbolji su korak naprijed za naš otok uoči Dana Općine Šolta.  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.